10 правила за приготвяне на перфектната салата

Лесни трикове превръщат обикновената салата в кулинарно изкушение

Силвия Канин
Силвия Канин 06 май 2020

Идете до пазара
Знаем колко удобни са големите търговски вериги, които са пълни с взевъзможни продукти, но най-добрите и вкусни зеленчуци за салата ще намерите на пазара. Дори и той да е малко по-далече от дома си заслужава да идете, за да си купите свежи продукти директно от производителите.

Миете ли правилно зеленчуците си?
Най-добрият начин за измиване на зеленчуците, особено говорим за марули и други подобни, е да напълните купа с вода и да ги потопите вътре. След това трябва внимателно да ги почистите докато са под водата. Изчакайте мръсотията да се утаи и изсипете водата. Повторете отново, за да сте сигурни, че ядете чисти продукти.
 

Щипка сол

Всички зелени салати стават по-вкусни ако няколко минути преди да започнем да ги приготвяме им добавим малко сол. Тя ще направи, например, зелето толкова по-крехко и апетитно.

Експериментирайте с крутоните

Те често намират място в нашите любими салати, но напоследък забелязваме, че готвачите опитват различни техни заместители. Пробрайте със сушен и карамелизиран лук, хрупкав карамелизиран чесън или с рецепта, която ще направи крутоните неознаваеми. Направете си сос, който да включва много билки и подправки и потопете крутоните в него. След това ги изпечете. 

Печени ядки? ДА!
Сигурни сме, че и вие имате в домовете си запаси от сурови ядки. Предлагаме ви обаче да ги изпечете сами и да ги добавите към салатата си. Пробвайте да ги напръскате леко с вода и след това да им добавите сол. Разбъркайте ги добре и ги сложете във фурната. 
Орехите печете за 7 минути / Кашуто за 15 минути/ Лешниците за 17 минути

Експерименти със соса

Основната пропорция, към която трябва да се придържате е: 2 части зехтин и една част оцет или лимон плюс една част допулнително овкусяване. Към сосовете си можете да добавите лъжица горчица, лъжица мед или майонеза. Всичко зависи от вас. 

Използвайте спей-бутилки за зехтина и оцета
По този начин ще впръскате навсякъде равно количество от овкусителите. Така няма да се получи неприятната липса на вкус на места в чинията, а и бъркането ще е много по-малко.

Лимонов дресинг с вода
Готвачите препоръчват да добавим няколко капки вода към изцеденият лимон, който често слагаме на салатите. По този начин вкусът му няма да е толкова натрапчив и по-ясно ще усещаме всички вкусове в чинията си. 
 

Бухнала салата?
О, да, какво по-хубаво от свежи зелени листа, които изпълват чинията? Често правим грешката да овкусяваме зелените салати предварително, но по този начин формата им се разваля, а крехкостта на листата им направо изчезва. Най-добрият начин е да сервирате накъсаните листа в средата на чинията и след това да подредите всичко останало. Така презентацията ви ще напомня такава в ресторант.

Чинията е всичко
За да може салатата да е с равномерен вкус е добре да я сервираме винаги в плоска чиния. Много от нас използват купа като любим съд за сервиране на салата, но в купите сосът пада на дъното, там отиват и всички допълнителни съставки като крутони и ядки. 

Искате ли да приготвяте салати като в любимите си ресторанти? А да ги презентирате красиво? Тази задача не е толкова трудна и с няколко прости трика ще постигнете завидни резултати.

Ще се изненадате колко ще се промени вкусът на салатата ви ако използвате спрей-бутилки за зехтина и балсамикото или ако сервирате салатата си в плоска чиния.

Ето ги нашите любими трикове за приготвяне на вкусна салата. Опитайте ги! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA