Тайната съставка

Бързо, лесно, вкусно и полезно. Знаете ли как?

21 май 2021

Представяме ви две цветни и апепитни рецепти с тайната съставка соев сос с намалено съдържание на сол и безглутенов соев сос Kikkoman.

Рецепти и фотография: Диана Шингарова  www.gourmetfriday.com.

Тайната съставка

КАКВО (НЕ) ЗНАЕМ ЗА СОЯТА

Соята е бобово растение, богато на растителен протеин, който може да замести месото в диетичния режим. Тя е богат източник на протеини, Омега-3 мастни киселини, целулоза, изофлавони и фитоестрогени с много витамини (B6, B9, B12) и минерали. Заради незаменимите аминокиселини, които съдържа, я сравняват с животинските протеини. В същото време е богата на лесноусвоими растителни мазнини и сравнително бедна на въглехидрати. Към всичко това прибавяме факта, че е с много ниско съдържание на калории, без глутен и лактоза.

57

Високата хранителна стойност прави соята задължителна част от балансираното меню на активните спортисти, бременните жени и хората, подложени на непрекъснат стрес.

Едва ли ще се изненадате, че положителните страни на соята се прехвърлят и в соевия сос (Kikkoman), чиято основна съставка е тя. Вижте как бързо и лесно да приготвите вкусни ястия със соев сос.

57

KЮФТЕНЦА СЪС СОЕВ СОС С НАМАЛЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА СОЛ KIKKOMAN, С ЖАСМИНОВ ОРИЗ И БРОКОЛИ

Предлагаме ви лесна за изпълнение и много вкусна рецепта, подходяща за цялото семейство.

Необходими продукти за кюфтенцата: 500 г кайма от мляно месо (каймата в рецептата е смес от свинско и телешко месо. Може да използвате смляно говеждо или пуешко месо в зависимост от предпочитанията на семейството ви), 1 малка глава лук, ситно накълцана, 1 стрък зелен лук, нарязан на кръгчета, 3 скилидки чесън, пресовани, 1 яйце, 2 с.л. соев сос Лайт на КIKKOMAN с 43% намалено съдържание на сол, 1/2 чаша галета.

За соса: 3 скилидки чесън, пресовани, 1/4 соев сос Лайт на КIKKOMAN с 43% намалено съдържание на сол, 2 с.л. кленов сироп, 1 с.л. оризов оцет, 1/2 ч.л. настърган джинджифил, 1 с.л. суров или печен сусам.

Начин на приготвяне: Включете фурната на 180°C. Сложете съставките за кюфтетата в купа. Използвайте лъжица или ръката си да омесите каймата и да оформите 18-20 кюфтенца. Запечатайте ги на тиган в малко мазнина за 3-5 минути, докато станат златисти отвън. Преместете ги в малка тавичка във фурната и ги оставете да се опекат за около 15-20 минути. Докато се пекат, пригответе соса. Изсипете го в тигана и гответе на средно висока температура. Прехвърлете сготвените кюфтенца в тигана с богатия соев сос, поръсете със сусам. Поливайте със соса, докато кюфтенцата се покрият добре от всички страни. Поднесете върху жасминов ориз или басмати с броколи на грил или на пара. Чудесно допълнение са фъстъци, филирани бадеми или лешници, запечени на сух тиган. Ароматът на печени ядки обогатява вкуса, а хрупкавият елемент допринася да имате повече текстури в чинията си.

57

ЦВЕТНА ВИТАМИНОЗНА САЛАТА С ДРЕСИНГ С БЕЗГЛУТЕНОВ СОЕВ СОС КIKKOMAN

Поднасяме ви една богата витаминозна салата, наситена с много цветове, истински празник за сетивата. Когато към основните продукти (зеленчуци) добавим и страхотен дресинг със соев сос, ястието ще се превърне в истински кулинарен щедьовър.

Необходими продукти за салатата: бейби спанак, рукола, цветно зеле, цветни чери домати, краставица, 2 стръка зелен лук, морков, репички.

Необходими продукти за дресинга: 4 с.л. сусамово олио или зехтин, 2 с.л. безглутенов соев сос КIKKOMAN, 1 с.л. кленов сироп, 1 с.л. оризов оцет, прясно изцеден сок от лайм, няколко стръка кориандър (или магданоз).

Начин на приготвяне: Измийте, почистете и нарежете зеленчуците. Аранжирайте ги в голяма купа за цялото семейство или в индивидуални купички за сервиране. Пригответе дресинга в отделна купичка. Овкусете и консумирайте с наслада.

За повече рецепти и вдъхновение посетете www.kikkoman.eu и KikkomanBulgaria във Facebook.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA