Шеф Цветомир Николов и новото ни любимо място на българското Черноморие

Вино, шампанско, риба и още нещо... Срещата ни с него е вкусна и забавна. Насладете се и вие!

Силвия Канин
Силвия Канин 06 юли 2021

Познавач на виното, влюбен в шампанското, човек с отношение към всяка хапка, това е шеф Цветомир Николов, креативната сила зад един от любимите ни столични ресторанти Niko'las 0/360. Дни след отварянето на новата му вкусна локация на Юж- ното ни Черноморие Niko'las by the sea се срещаме с Цветомир, за да си поговорим за вкусната риба, добрата музика за готвене и различните тенденции в готвенето.

В инстаграм профила ти си написал, че си епикуреец. Кога откри тази философия за живот за себе си? Как би я описал ти? 

Епикурейството за мен го открих преди години в пътуванията, когато разбрах, че голяма част от удоволствията се състоят в търсенето и пътя към върха. Епикурейството бих го описал като разходка в есенните лозя на Шампан.

Може ли един winelover и champagnelover да изкара и ден без вино или шампанско? Прилича ли тази любов на любовта към кафето на повечето хора?

Не може, или ако го направи, е много тъжен! Любовта към виното и шампанското е мно- го по-силна от тази към кафето, защото с кафето може да се ограничим до 1-2-3 на ден - сутрин за събуждане, на обяд, следобед... A вината, те може да са много и различни като преживяване.

В бурното пандемично време отвори Fish Fish Fish. Как се роди идеята?

Fish Fish Fish се роди като нещо, което липсваше и беше необходимо на София. В момента на пандемията на нашите гости от Niko'las 0/360 им липсваше разнообразието от морски продукти, които им предлагахме в ресторанта, и Fish Fish Fish дойде точно на място.

Това ли липсваше на София - добро място за риба?

Да, това липсва на всеки един град далеч от морето и океана и ние все още не сме стигнали до края в развиването на идеята за Fish Fish Fish. Предстоят още няколко продъл- жения на проекта, все свързани с вкусната морска храна, като всеки ден се допитваме до нашите клиенти какво им липсва, за да го добавим.

Какъв е проблемът с рибата в супермаркетите?

Отношението към нея от хората, които работят зад щандовете с риба.

Дай ни съвет - как да разберем дали една риба е подходяща за консумация от нас, които държим на добрата храна?

Най-важното нещо за една риба е тя да не мирише. (Смее се!)

Имаш ли любима риба?

Да – прясната.

Много хора се шегуват, че в България сьомгата стана национално ядене. Какво е отношението ти към тези закачки? 

Сьомгата и не само тя, и ципурата, и лавракът се превърнаха в националните български риби, а отскоро към тях са присъедини и фагрито. (Смее се!) Отношението ми към тази закачка е положително.

А какво е отношението ти към различните тенденции в готвенето?

Тук всеки луд е със собствения си номер. В готвенето най-важното нещо трябва да остане финалът, а именно храната в чинията да е вкусна, въпреки тенденциите и модите.

шеф

Как един шеф се справя с бизнес частта? Не е ли трудно да намериш микса между артистичността на говенето и практичността на бизнеса да управляваш ресторант и магазин?

Шефът се справя, защото има добър екип зад себе си, с който работи върху всички проекти и всеки знае мястото си в тях. Трудно е, но лесните неща не са за мен и затова сега започнах ново приключение, а именно Nikolas by the sea – лятното ми амплоа.

Кажи ми за музиката и храната. На каква музика се готви най-добре? Можем ли да ядем гурме и да слушаме попфолк например? 

Музиката и храната винаги са вървели ръка за ръка и всеки жанр в музиката има своето отражение в храната. Аз нямам дефиниция на коя се яде най-добре или на коя се готви най-добре, но аз обожавам да готвя на джаз и италианска музика, колкото и банално да звучи това... Гурме може да се яде на всякаква музика, но аз никога няма да разбера поп-фолка.

шеф

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA