Отдайте се на сладостта с този арабски десерт

Пренесете се в света на Ориента със сочно кюнефе.

Ася Иванова
Ася Иванова 22 април 2023

Фотография: Pexels.com

Ако искате да се потопите в сладостта на Ориента, то този уикенд ви предлагаме рецепта за изключителен десерт, наречен кюнефе.

Ястието произхожда още в Древността, а корените му са в Близкия Изток. Въпреки това то продължава да е един от най-любимите сиропирани десерти на мнозина и славата му достига пределите дори на нашата страна. Тук обаче е популярно като турско ястие. То символизира мира и гостоприемството. Ето и рецептата.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За захарния сироп:

400 милилитра вода
400 милилитра захар
1 супена лъжица лимонов сок

За намазване на тигана:

150 грама масло
1 супена лъжица меласа

За кюнефето:

300 грама фин кадаиф
200 грама сирене за кюнефе (в краен случай - моцарела)
Шамфъстък и заквасена сметана

кюнефе

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ФРЕНСКИ МАКАРОНИ С БЯЛ ШОКОЛА И ДОМАШНО СЛАДКО

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо започваме със захарния сироп, като в дълбок тиган изсипваме захарта и водата. Бърка се до получаването на гладка смес. Когато заври, към него се добавя лимоновият сок и се оставя да изстине.

След това в тиган разтапяме маслото, отстраняваме го от котлона и го оставяме да се втвърди отново. Добавяме меласата и бъркаме до получаването на гладка смес.

Взимаме една тавичка и дъното го намазваме с маслото с меласата. След това се разпределяме по цялата повърхност половината кадаиф и го запичаме до покафеняване. Отгоре се изсипва нарязаното на ситно сирене, покрива се с остатъка от кадаифа и кюнефето се обръща, за да се запече и от другата страна.

Горещото кюнефе се полива с вече изстиналия сироп. По желание може да се украси с шамфъстък и малко заквасена сметана.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA