Удоволствие за сетивата с един неустоим и лесен Банофи пай

Изпробвайте тази рецепта, за да изненадате гостите с нещо наистина неустоимо.

Ася Иванова
Ася Иванова 28 май 2023

Фотография: Pexels.com

Банофи паят е истинско удоволствие за сетивата и е едновременно с това изключително лесен за направа. Този вкусен десерт, който съчетава сладък и пухкав крем с банани поднася перфектен баланс на вкусове и текстури!

Той става бързо, само за 25 минути и се прави без печене. Десертът е приготвен с маслена кора от ронливо тесто, банани и домашен пълнеж от карамелен сос, покрит с бита сметана. Ако харесвате банани и фин крем, то рискувате това да се превърне във вашето любимо изкушение.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 3 средни банана (нарязани на еднакви кръгчета)

За тестото: 

- 2 ч. ч. натрошени бисквити (или трохи от сладкиши)
- 6 с. л. разтопено масло

Тофи пълнеж:

- 60 г масло 
- ¼ ч. ч. кафява захар
- 400 мл подсладено кондензирано мляко

Бита сметана:

- 238 г сметана за разбиване
- 2 с. л. захар

банофи пай

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За направата на тестото смесете натрошените бисквити (или трохи от кекс) и разтопеното масло. Сложете ронливото тесто в предварително намазнена тавичка и с помощта на лъжижа притиснете сместа към дъното и по стените на съда.

В средно голяма тенджера на слаб огън разтопете маслото и кафявата захар, като разбърквате, докато захарта се разтвори. Добавете подсладеното кондензирано мляко. Бъркайте непрекъснато в продължение на 15-20 минути, или докато сместа се сгъсти и добие златист карамелен цвят. Свалете от огъня и оставете настрана, докато правите разбитата сметана.

В друг съд разбийте сметаната докато се сгъсти достатъчно, така че да не пада от съда. Добавете захарта и разбийте отново. Сместа е готова, когато добие такава гъстота, че да не може да падне при обръщането на съда.

Време е да сглобим нашият фантастичен десерт. Наредете половината кръгчета банани върху тестото. Изсипете тофи соса върху бананите и върху него наредете останалите кръгчета плод. Отгоре намажете с разбитата сметана и със сладкарска горелка леко минете отгоре, докато добие лек златист загар по крайщата. 

Сложете пая в хладилника да стегне за 1 час, а най-добре за една нощ.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA