Алгоритъм диагностицира детската депресия за три минути

Нарушенията на психичното здраве в зряла възраст често се пораждат още в детството, но по това време децата често не се диагностицират. А родителите невинаги приемат сериозно симптомите на тревожност при малките. Сега учените са създали обективен диагностичен инструмент, основан на изкуствен интелект, който според речта на детето определя признаците на нарушения в психиката.

Признаците на тревожност и депресия при децата се наричат ​​интернализиращи нарушения. Смята се, че всяко пето дете в една или друга форма страда от тях.

Учените са провели проучване с 71 деца на възраст от три до осем години. Работата е публикувана на уебсайта на Върмонтския университет (САЩ).

Участниците е трябвало да разкажат триминутна история в условия на повишен стрес: те са били оценявани от строг съдия, който е правел само неутрална или отрицателна обратна връзка. Освен това, историята, разказвана от детето, е била прекъсвана няколко пъти със звуков сигнал.

Разработеният от учените алгоритъм е успял да диагностицира нарушения с точност от около 80% само по речта на детето.

Резултатите са били потвърдени след стандартен преглед от лекар.

Алгоритъмът идентифицира някои особености в речта на детето. За да извърши това, понякога са необходими само няколко секунди аудио запис, подчертават учените.

Изследователите смятат, че методът има потенциала да идентифицира дори незначителни симптоми, които все още не са очевидни за родителите. Сега екипът планира да превърне алгоритъма в инструмент за скрининг в клиничната практика. Може би той ще бъде реализиран и като приложение за смартфон.

Едно скорошно мащабно проучване на британски учени доказа, че периодите на тревожност под 30-годишна възраст имат отрицателен ефект върху паметта. Учените се опасяват, че това често би провокирало деменция при възрастните хора.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA