Оборудваха „болница на бъдещето" с 5G, холограми и гласови асистенти

През февруари 2020 г. в южнокорейския град Йонгин, разположен на 40 км. южно от Сеул, ще бъде открита болница, която ще се превърне в център на най-модерните и обещаващи медицински технологии. Споразумението за нейното създаване беше подписано от Университета Йонсей и телекомуникационната компания SK Telecom.

Тежко болните пациенти в изолираните отделения ще комуникират с роднините си, използвайки холограми. Те ще могат да се обаждат на медицинската сестра, да регулират осветлението и наклона на леглото и да включват или изключват телевизора с глас.

Ориентирането в клиниката ще става с помощта на вътрешна навигационна система, базирана на допълнителна реалност. А камерите с лицево разпознаване няма да позволят на външни лица да влизат в помещенията, предназначени само за болничния персонал.

Бързата работа на всички системи ще бъде обезпечена от връзката 5G на SK Telecom.

Някои от тези технологии вече се използват в напредналите клиники по света.

Например преди няколко години в болниците в Лондон и Дъблин се появиха холограми на медицински сестри, напомнящи на посетителите да си мият ръцете.

В някои болници в Китай лицевото разпознаване се използва за заплащане на сметки за медицински услуги и за борба със спекулантите. А в американските клиники се появиха отделения, оборудвани с колони Amazon Echo с поддръжка на Alexa.

Уникалността на бъдещата болница в Йонгин е в това, че нейните създатели са решили да комбинират всички тези технологии на едно място. Основните цели на проекта са да направят престоя в клиниката удобен за пациентите и да улеснят работата на персонала.

Според експерти, клиниката ще бъде пример за медицинските институции по целия свят. Въпреки това, отбелязват те, важно е отделенията с пациенти да не се претоварват с оборудване и технологичните елементи да се интегрират в болничната инфраструктура интелигентно.

Не всички нови медицински технологии предизвикват ентусиазъм у пациентите. Например градската болница във Фримонт, Калифорния, бе критикувана, че е решила да съобщи за фатална диагноза на възрастен пациент, използвайки робот. Повечето пациенти в такива критични обстоятелства се нуждаят от човешка емпатия.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA