Изкуствен интелект пише заглавия по-добре от журналистите

Доскоро журналистите бяха скептично настроени към идеята, че един ден те могат да бъдат заменени от роботи. Въпреки способността на алгоритмите да събират факти и да съставят статии за секунди, истински креативният подход не им беше по силите. Ситуацията обаче се променя много бързо.

Компанията Primer е разработила алгоритъм, който може да генерира заглавия на статии, които са неразличими от тези, написани от хората.

Въпреки че системата все още не е идеална и често произвежда неуспешни варианти, много от предложените заглавия могат лесно да бъдат представени за публикуване.

По време на обучението изкуственият интелект (ИИ) е трябвало да прочете над един милион заглавия и новинарски статии. Въз основа на тях алгоритъмът започва да генерира свои собствени версии, например: „Новите „земеделци””- за труда на самия изкуствен интелект или „Изгубената памет на Бейрут” - за масовите гробове в Ливан.

След това авторите на разработката сравняват вариантите, генерирани от програмата, с оригиналните заглавия. В повече от половината от случаите заглавията, предложени от робота, са били по-добри.

Разбирането на естествения език все още не е лесна задача за ИИ, така че засега журналистите могат да се чувстват сигурни. Разликата между алгоритмите и хората обаче бързо се смалява.

В Китай активно работят над създаването на виртуални телевизионни водещи, които могат да работят 24 часа в денонощието. Наскоро стана известно, че технологията ще бъде изнасяна и в други страни. Първия ИИ телевизионен водещ ще получи държавната телевизия на Обединените арабски емирства.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA