Jyroball - супер компактно и евтино моноколело за града

Моноколелото Jyroball тежи само 9 кг и се сгъва на топка с диаметър 25 см. Разработчиците му твърдят, че да се научим да го караме е много лесно и цената му е наполовина в сравнение с повечето конкуренти.

По функционалност Jyroball не отстъпва на по-големите модели - батерията му издържа 22,5 км., времето за зареждане е 2,5 часа, устройството може да издържи тегло до 100 кг. и да ускори до 20 км/ч., а също така може и да се изкачва по наклон до 15%. Компактните му размери станаха възможни благодарение на мотора от 500 W, ниския център на тежестта и прибиращите се педали и волан.

Подобно на други моноколела, Jyroball се управлява от изместването на тялото на каращия. Ако той се наведе напред – колелото върви, ако се изправи - спира. Инженерите на стартъпа твърдят, че обучението отнема не повече от 10 минути.

Но ако много подобни модели ви струват $1000, по време на кампания за набиране на средства Jyroball се продава на Indiegogo само за $395 (цената му на дребно ще бъде $899).

Разбира се, краудфъндингът (групово финансиране) винаги е рисков, но зад разработчиците стои компанията Moby, а нейният основател Томас О'Конъл има впечатляващ списък с вече развити младежки марки като Strolly, Yvolution или Neon. Освен това, Марк Симерей – собственикът на един от първите патенти на самобалансиращо се електрическо моноколело от 2006 г. - също участва в разработването на Jyroball.

Jyroball

През март нов модел моноколело представи и компанията Kiwano. Сега обхватът му е 40 км. Освен това, то може да се изкачва по наклон с ъгъл от 30 градуса. То не е толкова компактно, но дебелата му гума е подходяща както за трева, така и за кален терен.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA