Строят невидим басейн в Лондон върху покрива на небостъргач

Британската компания Compass Pools ще построи първия 360-градусов „невидим басейн” в Лондон. Всичките четири стени, както и дъното му ще бъдат направени от прозрачен материал на базата на акрил, който пречупва слънчевите лъчи по същия начин, както водата. Това ще го направи напълно невидимо. Само че, както казва компанията в своя уебсайт, това е далеч не най-изобретателното техническо решение, което може да направи басейна напълно невидим.

Най-трудно е да се организира влизането и излизането на плувците. Ръководителят на Compass - Алекс Кемсли, казва, че обикновените стъпала за басейн не пасват: това би развалило гледката отдолу. А и не са искали да правят стъпала по фасадата на сградата.

Compass Pools

В резултат на това, на мястото на стъпалата ще има уникален спускащ се апарат - вита стълба на изплуваща платформа, която ще потапя хората във водата. Кемсли обяснява: това комплексно решение е предимството на уникалния подход на архитектите. Басейните на покривите не са необичайни, но обикновено се създават като допълнение. „Тук първо решихме да направим пòкривен басейн, а след това започнахме да мислим как да построим под него небостъргача.”

Друга техническа находка при изграждането на басейна е системата за интелигентни вълни и наблюдение на вятъра. Създателите на проекта твърдят, че водата винаги ще бъде с оптималната температура, а като се взема предвид посоката и силата на вятъра, ще се предотврати и разплискването на вода от височина 220 метра.

Compass Pools

Третото ноу-хау е интегрирането на басейна с климатичната система. Излишната топлина ще затопля водата в резервоар с обем от 600 000 литра.

Само два момента от проекта пораждат някои съмнения. Първо, все още не е избрано място за построяването на небостъргача Infinity London. Второ, според статистиката, в столицата на Великобритания вали 106 дни в годината. Така че е много вероятно много посетители да споделят съдбата на клиентите на Сингапурския хотел Marina Bay Sands с най-големия „безкраен басейн” в света. Той е отворен и по време на дъждовния сезон, само че да плувате в него в дъждовния сезон не е голямо удоволствие.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA