Бъдещето на театъра - холографски изпълнения в хола

Лондонското студио Imaginarium подготвя революция в театралния свят. С помощта на съвременни технологии за триизмерна визуализация, компанията възнамерява да прехвърли най-новите продукции на всяко място - например в училище, болница или върху масичката за кафе в хола. Благодарение на това, изпълненията, които преди са гледани само от няколкостотин души, ще станат достъпни за всички желаещи.

В основата на Imaginarium стои актьорът Анди Съркис, особено известен с ролята си на Ам-Гъл в трилогията „Властелинът на пръстените”. След като се появи на предпоследното представление на мюзикъла „Човекът, който се смее” преди прехвърлянето си от Лондон в Бристол, Съркис реши да даде на любимия си спектакъл нов живот.

Актьорите бяха отведени в студиото Imaginarium и поискаха да изпълнят ролите си, управлявайки холографските аватари и използвайки технологията за заснемане на движение. Според участниците в проекта това е незабравимо преживяване.

Технологията все още не е достъпна за широката публика, но някои зрители, като експеримент, вече са тествали слушалките с добавена реалност, необходими за възприемане на холографското изпълнение. Тя се състои от очила и малък корпус с размер на дамска чанта.

Според Глен Кели - ръководител на Imaginarium - холографските представления ще дадат на зрителите много повече възможности, отколкото да гледат записи на постановките в киносалоните. Благодарение на новата технология, те ще могат самостоятелно да изберат ъгъла на гледане, да приближат изображенията и да се движат между аватарите на актьорите. В бъдеще технологията ще даде нови възможности и за режисьорите.

Компанията се надява, че след няколко години 3D представленията ще бъдат достъпни, колкото и тегленето на филми от интернет.

Новите технологии позволяват не само представлението да се пренесе в която и да е точка на света, но и да „съживи” отдавна мъртви актьори - поне на екрана. Вероятно скоро всички популярни актьори ще бъдат „дигитализирани”. Това гарантира, че дори смъртта не пречи на пускането на нови филми с участието им.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA