Нова медицинска процедура отлага менопаузата с 20 години

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 13 август 2019

Във Великобритания започнаха да предоставят на жените процедура, която може да забави менопаузата им. От първите девет пациентки са взети и замразени малки частици от яйчниковата тъкан. След няколко десетилетия, когато при жените започне менопаузата, тъканните проби ще се размразяват и имплантират обратно в тялото, на място с добро кръвоснабдяване, например под мишницата. Ако тъканта на яйчника се интегрира, тя ще поддържа понижаващо ниво на хормоните.

Според Guardian, подобна процедура вече е широко използвана за запазване плодовитостта на пациентки, които се лекуват от рак. В този случай, тъканта на яйчника се замразява и след възстановяване се имплантира до фалопиевите тръби. Техниката обаче за първи път се използва за забавяне на менопаузата.

Основната цел на лекарите е да поддържат здравето на пациентките, при които менопаузата причинява сърдечни проблеми и остеопороза.

В дългосрочен план обаче подходът би могъл значително да подобри живота на милиони жени чрез елиминиране на менопаузални симптоми като лошо настроение, проблеми със съня и загуба на сексуално желание.

Продължителността на забавяне на менопаузата чрез тази процедура, струваща от 7 000 до 11 000 британски лири, зависи от възрастта, при която тъканта се взема и след това от възрастта, в която се връща в тялото. Частица от яйчника, взета от 25-годишна жена, ще забави това състояние с 20 години, а взета от 40-годишна жена - само пет.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA