Сърце на прасе ще бъде присадено на човек

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 23 август 2019

Първата успешна трансплантация на сърце от човек на човек е проведена преди 40 години. Въпреки това, процедурата не е масово прилагана, главно поради недостига на донорски органи.

В опитите си да помогнат на хиляди хора в нужда, лекарите и учените проучват алтернативни подходи към сърдечната трансплантация. Най-обещаващият от тях е ксенотрантрансплантацията, която представлява присаждане на животински органи на хора. На първо място, става дума за прасетата, чиято анатомия и физиология са близки до човешките.

Подходящи за хирургични трансплантации са специални прасета, чийто геном е чист от ендогенни вируси и се адаптира към човешкото тяло.

В Обединеното кралство първата сърдечна трансплантация е извършена от хирурга Терънс Инглиш. Сега той прогнозира, че първата трансплантация на сърце на прасе при едно момче ще се проведе в близките три години.

А още тази година, един от учениците му ще присади свински бъбрек на човек. Ксенотрансплантацията на бъбрека ще трябва да докаже, че концепцията работи. Инглиш вярва, че успехът на експеримента ще отвори пътя за присаждането и на други органи от свине на хора, включително сърце.

Един от основните поддръжници на ксенотрансплантацията е биологът Хуан Карлос Исписуа Белмонте. По-рано тази година, той проведе успешен експеримент по присаждане на органи от мишки на плъхове. А през лятото изследователят и екипът му създадоха хибридни ембриони от маймуна и човек, което на теория може да се превърне в източник на донорски органи. Въпреки това, за да проведе този опит, Белмонте трябваше да отиде до Китай, където правилата на биоетиката не са толкова строги.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA