Японци създадоха първото в света яке от ГМО паяжина

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 06 септември 2019

Не е трудно човек да разкъса паяжина, но предвид диаметъра му, това е един от най-издръжливите материали в природата. Според учените, той е пет пъти по-здрав от стоманата и три пъти по-силен от кевлара, но при това е по-лек от въглеродните влакна. Не е изненадващо, че хората отдавна се опитват да използват паяжината за свои цели.

За съжаление, почти невъзможно е да се накарат паяците да произвеждат паяжини в индустриален мащаб. За да заобиколи това ограничение, японската компания за биотехнологии Spiber създаде генетично модифицирани бактерии, които синтезират протеини на коприна от паяжина. След цикъла на синтез, молекулите се отделят, от тях се плетат нишки и след това се тъкат тъкани.

За да демонстрира технологията, в сътрудничество с The North Face Japan, компанията създаде Moon Parka - първото в света скиорско яке. Това е водоустойчиво, дишащо и много топло облекло. Може би подобни якета ще станат част от дрехите на астронавтите, които изследват Луната.

ГМО бактериите, които произвеждат паяжините за Moon Parka, се отглеждат върху захар, отделена от селскостопански отпадъци. Това е много по-екологичен подход от производството на найлон и полиестер на базата на петролни продукти.

Moon Parka ще влезе в продажба на 12 декември 2019 г. и ще струва около 1400 долара. След това ще стартира и по-мащабно производство.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA