Доклад на Samsung: бъдещето е на автономните небостъргачи и насекомите за закуска

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 15 септември 2019

Компанията Samsung публикува доклад, наречен Samsung KX50: The Future in Focus - възглед за това какъв ще бъде светът след 50 години. Докладът се основава на мненията на шестима водещи британски футуристи и се фокусира върху промените в ежедневието - тези, които ще засегнат огромното мнозинство от хора.

Според доклада, през 2069 г. повечето земляни ще живеят в гъсто застроени градове, състоящи се от гигантски небостъргачи. Всяка такава сграда ще задоволява независимо своите нужди от продукти, енергия и вода. Робомобилите, пътническите безпилотни машини и мрежите Hyperloop ще се превърнат в обичайно явление.

Поради развитието на триизмерния печат, почти всички стоки ще бъдат произвеждани на местно ниво, а не доставяни отдалеч. Благодарение на вертикалните ферми и биотехнологиите, същата тенденция очаква и производството на храни.

Нашите внуци и правнуци ще получават по-голямата част от протеините, като се хранят с насекоми, а някои дори ще се задоволяват само с питателни „коктейли", съдържащи всички необходими вещества.

Експертите също вярват, че хората на бъдещето ще станат домошари. За лична и професионална комуникация с други хора ще се използват главно холограми с обратна връзка. Роботите ще се грижат за почистването и поддържането на чистотата у дома.

Изкуственият интелект ще следи и здравето на хората. Биосензорите ще забелязват и най-малките признаци на заболяване, благодарение на което лекарите ще предписват персонализирано лечение, както и ще дават съвети относно диетата и начина на живот.

Ако е необходимо, всеки ще има възможност да получи мозъчен имплант, който повишава интелектуалните възможности, или триизмерен орган, който да замени увредения такъв.

В областта на развлеченията човечеството чака окончателното заличаване на границите между реалността и виртуалния свят. Телевизията и интернет ще бъдат заменени от своеобразна „технологична телепатия". Изтеглянето на филми директно в мозъка или прякото предаване на собствени чувства ще се превърнат в реалност.

Докладът на Samsung съдържа и резултатите от проучване, проведено сред 2000 пълнолетни британци. На тях им е съобщено за прогнозите на експерти и и те са били помолени да изразят мнението си по този въпрос.

63% от анкетираните подкрепят идеята за самопочистващи се къщи, 43% одобряват имплантите в мозъка, а други 33% от тях се обявяват за въздушните таксита и печата на органи. По отношение на останалите идеи хората са по-малко ентусиазирани. Например космическите хотели са харесани само от 20% от анкетираните, диетата с насекоми – от 17%, а прехвърлянето на забавления към мозъка – само от 9%.

Докладът на Samsung е невероятно оптимистичен. Въпреки това, много експерти са сигурни, че тежки времена очакват човечеството. Например астрономът Мартин Рис е убеден, че цивилизацията може сериозно да пострада през следващите десетилетия - поради кибератаки и биотехнологии, излезли от контрол. Дори да успеем да избегнем тези заплахи, то въпреки това ни очаква климатична катастрофа.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA