За първи път в Европа тестваха въздушно такси над населено място

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 септември 2019

В света на летящите таксита на бъдещето Volocopter е един от най-активните играчи. Летателните апарати на германската компания вече се издигаха във въздуха над Дубай, демонстрираха възможностите си на изложението CES 2018 и привлякоха крупни инвеститори като Daimler.

Само през изминалата година стартъпът отвори офис в Сингапур, представи нова, по-мощна версия на електрическо въздушно такси и го изпробва в небето над международното летище в Хелзинки.

Досега обаче Volocopter се е издигал в небето над Германия само далеч от населени места. А скорошният тест е първият, който се провежда над населено място в Европа.

Демонстрационният полет в родната му Германия беше част от двудневното събитие Vision Smart City, което бе посветено на бъдещето на транспорта. Полетът продължи няколко минути. Самолетът беше ограничен до тясното въздушно пространство над покривите на Висшето техническо училище в Щутгарт. Зрителите, които наблюдаваха полета обаче, вече имат представа колко тихо ще летят такива таксита в близкото бъдеще.

„Нашето въздушно такси Volocopter отваря изцяло ново измерение в градския транспорт", казва Флориан Ройтер - ръководител на компанията. „Както днес се убедиха в Щутгарт, то лети безопасно и тихо и целият проект бързо наближава финалния си етап. Аеротаксито Volocopter ще помогне за облекчаване на транспортните задръствания по целия свят, както и тук, в Германия”, допълва Ройтер.

Първите, които ще могат да използват услугите на въздушното такси, ще са или европейците, или жителите на един от азиатските градове. Първоначално цените на полетите ще са високи, но след 5-10 години те ще бъдат сравними с цените на обикновените таксита.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA