Във Великобритания изграждат най-голямата морска вятърна централа в света

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 29 септември 2019

Край източното крайбрежие на Великобритания ще се намира най-големият морски вятърен парк в света с мощност 3,6 GW. В изграждането му ще участват компаниите SSE и Equinor. Цената на произведената в парка електроенергия ще бъде по-ниска, отколкото в електроцентралите на въглища. Изграждането на парка ще започне през януари 2020 г., а той ще достави първото електричество в мрежата през 2023 година.

Проектът спечели един от договорите за продажба на електроенергия по време на търг във Великобритания миналия петък. Общо 5,5 GW мощност бяха разпределени между няколко офшорни вятърни централи - това е достатъчно, за да бъдат снабдени 7 милиона къщи.

Цената на електроенергията беше фиксирана - $49,7. Това е с 31% по-ниска цена, отколкото на подобен търг две години по-рано.

Само преди няколко години електроенергията от морските вятърни централи беше много скъпа. Развитието на технологиите обаче сериозно намали цената. Съвременните морски вятърни централи се конкурират с централите на изкопаеми горива. В бъдеще цената на тока от тях ще става още по-ниска, убедени са експертите.

Според Бил Гейтс, морските вятърни електроцентрали и системите за съхранение на енергия трябва да получават повече държавни субсидии. Те трябва да бъдат пренасочени от конвенционалните вятърни и слънчеви електроцентрали, които вече могат да се справят и без допълнителна финансова подкрепа.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA