Британски град започва да се упавлява от операционна система

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 октомври 2019

Британският град Кингстън ъпон Хъл (Kingston upon Hull или просто Хъл) - основен пристанищен център на брега на Северно море - ще получи своя собствена операционна система. Тя ще събира данни, ще анализира живота в града и, както се надяват властите, по-ефективно ще разпределя ресурсите. Подобни системи вече работят в градове като Лас Вегас, Копенхаген и Джайпур.

Като начало, по улиците на Хъл ще се появят много сензори на интернет на нещата, предоставящи данни в реално време. Въз основа на тази информация, общиският съвет ще следи ситуацията с осветлението, сметосъбирането, паркингите и задръстванията и, ако е необходимо, ще предприема мерки.

За обединяването на информацията от множеството сензори ще отговаря местният доставчик на телекомуникационни услуги Connexin. Въз основа на софтуера Cisco Kinetic for Cities, компанията е създала централизирана операционна система CityOS, в която всички сензори са свързани и могат да комуникират помежду си „на един език".

От общинския съвет на Хъл подчертава, че имат възможност да не предоставят на CityOS достъп до определен вид информация. Освен това, операционната система няма да съхранява данни, което ще предпазва и от възможни изтичания.

Като първа стъпка, ръководството на града вече е поставило сензори в кофите за боклук. Те проследяват количеството отпадъци, въз основа на което системата изчислява оптималните маршрути на камионите за боклук и времето им на работа.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA