Изкуствен интелект генерира цяла книжарница: романи, илюстрации, рецензии

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 октомври 2019

Онлайн проектът Booksby.ai представлява симбиоза от изкуствен интелект и изкуство. Всеки елемент на сайта е създаден от алгоритми: от текстовете и кориците до рецензиите и снимките на тези, които са ги пуснали. И не само това - всички тези книги могат да бъдат закупени в Amazon.

Проектът е създаден от двама датчани - художника Андреас Рефсгаард и информатика Микел Тибо Лузе, които просто са искали да се пошегуват с това как изкуственият интелект (ИИ) скоро ще отнеме работата дори на хора с творчески професии.

„Целта беше да се създаде изцяло обединяващ проект, при който ИИ да генерира всичко и тогава хората да могат да си купят неговите работи", казва Рефсгаард. „Накрая трябваше да излезе нещо материално. Разгледахме няколко варианта, но се спряхме на книжарницата като идеално решение, тъй като моделите за машинно обучение са в състояние да генерират всички елементи на книгата: както текста (самото произведение, името на автора, анотацията, рецензиите), така и изображенията (корици, снимки на рецензенти)".

Booksby.ai

Тъй като двамата колеги не са се интересували от създаването на нов модел на машинно обучение, те са се възползвали от различни съществуващи модели, които са били конфигурирани според нуждите и целта им.

Например книгите и рецензиите са генерирани от свободно достъпната невронна мрежа char-rnn. Няколко различни модела са участвали в създаването на илюстрациите. Дори цените на книгите са били създадени от невронна мрежа, обучена по примери на ценообразуването в Amazon.

Рефсгаард признава, че създадените от ИИ книги не могат да бъдат наречени изящни примери за литература. Много описания балансират на ръба на невнятното, като например синопсисът, съставен към книгата на Клифиния Тизенбарт „Историята на хората Линингинга".

„В далечното бъдеще на 1960-те години. Кейт и Уолъс тръгват по следа, за да попречат на края на своя нов дом. Сега истината е най-необичайната истина за края на едно семейство, което иска да съхрани следите, когато любовта на сърцето му го напуска с Робин Харисън. Сега тя разбира, че трябва да разкрие истината за Сам О'Хара, който пристига и иска да напусне семейството ù на всяка цена, за да разкрие смъртните и дългогодишни жертви, докато истината не стане истината. "

Впрочем, както един от измислените от машината рецензенти отбелязва: „Нямам нищо против да получа книга, в която няма много смисъл. Аз чета много."

Booksby.ai очевидно не е най-добрия пример за машинно творчество, но чудесен пример за това как ИИ създава цяла екосистема без човешка помощ. Единствените хора, които имат достъп до тази схема, са клиенти, които по някаква причина биха искали да купят една от книгите в такъв магазин.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA