Магията на сладкия сън

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 април 2019

Около една трета от живота си човек прекарва в сън. По време на сън всички жизнени функции се възстановяват и тялото всъщност се „преражда” за нов активен ден. Ето защо е изключително важно сънят да бъде пълноценен. Декорацията на спалнята, комфортът на леглото и качеството на завивките са от решаващо значение за това.

Проучванията показват, че проблемите със съня и безсънието могат да се дължат на неправилния избор на завивки и възглавници. Правилната възглавница, изработена от висококачествени материали, ще помогне на тялото да заеме анатомично правилно положение, а хубавото одеяло ще осигури оптимално затопляне и ще гарантира, че тялото получава достатъчно кислород и хранителни вещества, за да оптимизира всички метаболитни процеси.

Възглавницата е вторият най-важен предмет след матрака: нейните ортопедични характеристики и съставът на пълнежа влияят пряко върху нашето здраве. Ако предпочитате да спите по гръб, шията ви се нуждае от опора: изберете възглавница със средна или по-голяма височина, която ще осигури правилно положение на шията спрямо гръбначния стълб и ще предотврати прекомерния наклон на главата. Поддържането на главата на едно ниво с гръбначния ви стълб е основната задача на тези, които обичат да спят на една страна. В този случай е необходима висока възглавница, която запълва пространството между главата и леглото и същевременно снема напрежението от врата и раменете. Онези, които обичат да спят по корем, се нуждаят от една ниска, мека възглавница, която ще осигури правилния ъгъл на наклона на главата. Ако страдате от главоболие, сутрешна слабост и хронична загуба на сън, е време да си вземете ортопедична възглавница. Тя има специална ергономична форма, която ще ви позволи да поддържате главата и шията си в най-удобната за вас позиция, намалявайки натоварването на шийните прешлени.

Възглавници

Качественото одеяло ви обгръща с топлина и комфорт, а правилно подбраното одеяло поддържа оптимален микроклимат по време на сън, абсорбира и изпарява влагата. Когато избирате одеяло, трябва да обърнете внимание на „топлинната скала” и да помислите за избора на материал за торбата. Плътност на тъканта от 300 TC се счита за оптимална. Колкото по-голям е броят на нишките в тъканта, толкова по-мека и по-трайна е тя.

Текстилна къща Togas е водещ производител на домашен текстил и създава колекции от възглавници и одеяла в продължение на почти 100 години, съчетавайки естествени и изкуствени пълнежи и различни тъкани, използвайки най-новите технологии и разчитайки на иновативни разработки, за да създаде условия за перфектен сън.

Пълнежите също заслужават специално внимание.

Гъшият пух е най-дишащ и мек от всички, по-лек и еластичен е от перата, затова възглавниците с него се отличават със своята изключителна мекота. В него въздухът циркулира свободно, създавайки идеален микроклимат по време на сън.

Пухът от гага пък е атрибут на кралския лукс. Това е най-скъпият пълнител за възглавници и одеяла. Природата е възнаградила гагата с богато оперение, което позволява на птицата да оцелява при -50°C и да излюпва малките си в суровите северни земи.

Камилският пух е уникален, луксозен материал. За възглавници се използва пухът на млади камили – той се остригва само в определени периоди от годината. В някои случаи камилската вълна може да облекчи различни симптоми на неврит, невралгия, остеохондроза, артрит, ревматични болки.

Коприната от своя страна диша, перфектно абсорбира влагата и веднага я освобождава в околното пространство. Кожата и коприната са почти идентични по състав, поради което коприната има положителен ефект върху кожата и стимулира обмяната на веществата, а спането на копринена възглавница е като да посетите спа център.

Кашмирът е най-изисканото и скъпо влакно, получено от косъма на диви планински кози. То е много тънко, меко и нежно на допир, и най-важното - много леко.

Бамбуковите влакна предотвратяват развитието на бактерии, така че са идеални за хора с чувствителна кожа. Съчетават в себе си мекотата, издръжливостта и комфорта на органичния памук.

Завивки

Като пълнители за възглавници и одеяла се използват също така и иновативни материали. Например за пълнеж може да служат специални влакна, получени при преработката на млечен протеин. Лекото и меко одеяло е подходящо за всички сезони. Млечният протеин, от който се състоят влакната, съдържа голям брой аминокиселини и микроелементи, които са полезни за човешката кожа по време на сън.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA