Отворени пространства: какво трябва да знаем при аранжирането на терасата или двора

Летните уикенди на открито могат да бъдат помрачени от внезапна промяна на времето и проблеми, възникнали с електричеството например. При аранжирането на терасата или двора на крайградската вила е необходимо да се предвидят някои неща, така че винаги да се радвате на удобство и сигурност.

Правилен избор на осветление

Прекарването на летните вечери на открито на вилата е много по-приятно, ако дворът е добре осветен: при наличието на няколко източника на светлина е по-лесно да се следи например готовността на продуктите върху барбекюто, както и няма риск от спъване в различни предмети. Най-надеждни от гледна точка на електрическата безопасност за външна употреба са светодиодните LED лампи. Тяхната работа по принцип не се нуждае от електрически ток: те се зареждат през деня от светлината на слънцето. Ако на двора има прокарана електрическа мрежа, най-добрият вариант е нисковолтовото осветление от трансформатора, което ще намали риска от електрически удар при дъжд. Лампите трябва да имат висока степен на защита срещу външни фактори (особено влага). Лампите IP64 са подходящи за крайградските зони, но за територията около басейна е по-добре да изберете лампи с маркировка IP66.

Отворени пространства

Водоустойчив навес или закрита беседка

През лятото ни се иска да прекарваме повече време на открито. Терасата или беседката в двора ще ни позволят да бъдем близо до природата дори в облачно време. Навесът ще превърне пространството пред къщата в пълноценна лятна жилищна площ, която може да се превърне в уютен хол с маса за семейни вечери, в стая за почивка, където можете да се скрием от жегата. И по време на внезапна дъждовна буря можем не само да се приютим, но и бързо да скрием косачката.

Отворени пространства

Външни контакти със защита от влага и прах

Без външни контакти е трудно да си представим живота на вилата: те са необходими за работата на градинското оборудване, помпите, вентилатора, а понякога и просто за зареждане на телефона, докато правим слънчеви бани на поляната или закусваме на откритата веранда. В летния сезон пръските вода могат да попаднат върху контакта: това се случва по време на поливане на растенията, релаксирането около басейна, детските игри и летните душове. Ето защо външните контакти трябва да имат висока степен на защита срещу прах и влага – клас на защита IP55. Освен това, подобрената конструкция на корпуса осигурява защита от механични въздействия, а контактът няма да се повреди, ако случайно бъде ударен с топка например.

Регулиране на температурата

През лятото температурата навън не винаги е комфортна: в средата на деня може да е твърде горещо, а вечерите могат да бъдат студени. При подреждането на открита тераса си заслужава да се предвиди поставянето на специална система за водна мъгла, която да охлажда въздуха и да предотвратява проникването на уличния прах чрез разпръскването на фини частици вода. За да не се налага да се връщате в стаите по време на хладните часове на деня, на терасата може да се монтира водоустойчив инфрачервен нагревател. Основната му разлика от конвенционалните отоплителни уреди е, че поради безвредното инфрачервено излъчване той не загрява въздуха, а повърхностите на обектите около него. За откритите пространства това е важно, защото топлият въздух бързо изчезва.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA