Архитектура в обектива: един от първите проекти на Антонио Гауди

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens

Casa Vicens е един от първите проекти в кариерата на каталунския архитект Антонио Гауди. Къщата е построена през 1883 г., през 2005 г. е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а през 2017 г. е възстановена и превърната в музей. Фотографът Дейвид Карделус се отправи към Барселона, за да заснеме сградата в свой собствен стил след реставрацията.

Casa Vicens, разположена в оживения район Грасия, е построена в тогава отделното селище извън пределите на града. Резиденцията, построена от необработени камъни и червени тухли, както и украсена с цветни керамични плочки, е трябвало да се превърне в своеобразна реклама на продуктите на клиента, поръчал проекта - Мануел Висенс - собственик на фабриката за плочки.

Но къщата на Висенс не само демонстрира възможностите на керамиката. След появата ù в Испания започва да се развива нов архитектурен стил - каталунският модернизъм.

Фотографът Дейвид Карделус е запечатал с обектива си конструктивните и декоративни елементи на сградата, като е обърнал специално внимание и на ярката цветова палитра на сградата, показвайки ни колко силно се откроява къщата сред монохромната градска среда.

Миналата седмица "Грация" писа, че Саграда Фамилия (Sagrada Familia), проектирана от архитекта Антонио Гауди, най-накрая ще бъде завършена - властите на Барселона дадоха официално разрешение на Римокатолическата църква. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA