Вертикален шопинг в „Окото на Техеран"

Tehran Eye, Vertical Street

Tehran Eye, Vertical Street

Tehran Eye, Vertical Street

Tehran Eye, Vertical Street

Tehran Eye, Vertical Street

Tehran Eye, Vertical Street

Базираното в Техеран архитектурно студио Farshad Mehdizadeh е проектирало „Tehran Eye, Vertical Street” ("Окото на Техеран, Вертикална улица") като фасаден дизайн и реорганизация на съществуваща структура, разположена в Техеран, Иран. Проектът е финалист за Architizer A+Awards 2019 в категорията "Unbuilt Commercial", гласуването все още е отворено ТУК.

Проектът представлява идея за фасада и реорганизация на съществуваща конструкция, близо до една от главните търговски улици на Техеран, наречена улица „Шариати”, която свързва Големия пазар в южната част на Техеран с богатата северна част на града. Буквално, основните клетки на търговските алеи са магазини от двете страни на улицата, които работят поотделно и са свързани чрез пътеки.

Съществуващата конструкция е проектирана и трябва да изпълнява функцията на мол с девет етажа, но според местоположението си на улица с малки магазини и търговия на дребно, такъв мащабен център няма да оцелее в този контекст. В тази конкретна локация, оцеляването на такъв мегапроект зависи от директното взаимодействие и връзка на хората с магазините. Това е начинът, по който сградата трябва да функционира на улица „Шариати”.

Осигуряването на тази връзка се нуждае от нова идея и организация, които променят изолирания търговски център във вертикална улица. Главната фасада на сградата е отворена към публичното пространство и позволява на пешеходните алеи да се превърнат в структури за взаимодействие между посетителите и магазините на всички нива. Сега сградата отговаря на нуждите на града и функционира в хармония с уличното движение чрез вертикалните пешеходни пътеки с малки магазини за търговията на дребно.

Конструкцията позволява на хората да се изкачат по вертикална улица до върха на сградата, която завършва с градина с прекрасна гледка към града. Функционално, сградата е разделена на две вътрешни (магазинни) и външни части (вертикално обществено пространство).

Друга уникална конструкция предстои да изненада жителите и гостите на Лондон: невидим басейн  върху покрива на небостъргач.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA