Новата ни база на Антарктида – дело на българка

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 06 август 2019

Архитект Пенка Станчева, която в момента живее и работи в Чили, ще проектира новата ни база на Антарктида. Българската база ще се сдобие с нова научна лаборатория. Проектът за съоръжението е с площ около 250 квадратни метра.

„Материалите трябва да са съобразени с тези условия. Конструкцията ще е метална - такова е заданието на конкурса. Самият метал ще е съобразен с изискванията за температури”, разказва архитект Пенка Станчева. Да проектираш сграда на края на света е амбициозно предизвикателство. На ледения континент бушуват виелици, а температурите падат до нива, сравними с необитаеми светове, като планетата Марс. За да устои на този климатичен ад, бъдещият дом на науката трябва да представлява опростена, но издръжлива структура.

Сгушено в Южния залив на остров Ливингстън, настоящото българско поселище е основано още през 1988 г. - с поставянето на първите 2 сглобяеми постройки. Години по-късно е добавена основната сграда. Последно е изграден и малък параклис.

„Уникалното разположение на българския комплекс дава на проектантите ключово предимство. Виждала съм проектите на едно английско студио, което проектира повечето полярни станции. И там наистина всичко е в стил „съоръжение, което пристига и каца като космически кораб. Това има логика, защото терените на много бази нямат денивелация. Тоест, за да се повдигнат, трябва да се изградят платформи на пилони. Нашият терен е с денивелация, което го прави по-уютен. Защото сме загърбени, защото имаме поглед напред към водата”, добавя архитектката.

Докато обновяването на най-близката до нас база - тази на Испания - струва 40 милиона евро, новият модул към българската е за по-малко от 1 милион. На този етап предизвикателството е транспортът на материалите.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA