IKEA изгражда домове за хора с деменция

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 август 2019

IKEA

IKEA

IKEA

IKEA

IKEA

IKEA

IKEA

IKEA

IKEA

IKEA

IKEA

Шведският мебелен гигант IKEA, в сътрудничество със строителната компания BoKlok, обяви началото на строителството на достъпни жилища за хора, страдащи от деменция.

Новият проект се казва Silviabo - съкращение от името Силвия и името на строителната компания BoKlok. Нейно величество кралицата на Швеция Силвия през 1995 г.основа нестопанската организация Stiftelsen Silviahemmet, за да помага на хората с деменция, а през 2015 г. с нейна подкрепа Silviabo стартира в тестов режим.

Според замисъла на дизайнерите, апартаментите Silviabo вземат предвид особеностите на бъдещите си обитатели: къщите са заобиколени от градини и обществени пространства, където хората могат да прекарват времето си в компания, апартаментите нямат огледала, а чиниите и другите кухненски прибори са ретро стилизирани и интуитивни разпознаваеми за употреба.

Към момента проектът се обсъжда активно от местните власти на Швеция - става дума за разпределяне на земята за строителство и зониране на парцелите за бъдещите домове. IKEA се надява на правителствена подкрепа за проекта за подпомагане на хората със заболяване, което засяга до 25 000 шведи всяка година.

Засега Silviabo съществува в пилотна версия: през последните години са построени шест апартамента близо до Стокхолм. В близко бъдеще Silviabo ще представи и дизайнерски проект за домове за стари хора - с малки промени и допълнения във функционалността.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA