Раят на София Копола: „Премахнеш ли дори един елемент, магията ще изчезне"

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 09 септември 2019

София Копола за първи път идва в това райско място като малко момиченце. Оттогава е изтекла много вода, но тук всичко остава както преди.

Белиз е миниатюрна държава в Централна Америка на полуострова Юкатан, милвана от вълните на Карибско море. Семейство Копола за пръв път се появява тук в началото на 80-те години: Франсис Форд Копола тъкмо е завършил работата си по „Апокалипсис сега" и търси място, където да възстанови силите си и да прекара време със семейството.

„Когато брат ми и аз дойдохме тук за първи път, живеехме в къмпинг. Интернет все още нямаше, така че прекарвахме цял ден в игра на покер или плуване. Горе-долу така прекарваме времето си и сега”, смее се София Копола. Между другото, за местните жители името Копола означава само, че това семейство обича италианската кухня и притежава хотела Turtle Inn.

„Баща ми създаде екокурорт, много преди тази концепция да влезе в употреба", казва София. „Белиз стана част от живота на нашето семейство, така че веднага след като се появи парцел за продажба в Залива на костенурките, аз веднага го купих. По крайбрежието се простира коралов риф, само на няколко часа се намират древните пирамиди на маите, а в джунглата бродят ягуари. Това е едно от онези места на планетата, където животът се забавя, морето те изпълва с енергия и усещаш пълнота сливане с природата.”

Именно това чувство е в основата на проекта за къща, който София поверява на френския архитект Лоран Деру (Laurent Deroo). „За първи път се запознах с работата му, когато търсех място за „Изгубени в превода”, казва София. „Много ми хареса интериорът на токийския бутик A.P.C., проектиран от Лоран Деру. Той има интересен маниер на работа с дърво, един вид сакрален процес, при който магията на едно място се съчетава с магията на материала. Помислих си, че Деру ще направи това, което бих могла да обичам, и не сгреших.”

„На пръв поглед обикновената къща, изработена от местно дърво, е уникална с това, че е просто къща - нито повече, нито по-малко", продължава София. „Тя толкова хармонично се вписва в мястото, че вниманието се привлича не от декорацията на стените или от мебелите, а от връзката на човека с пространството. Премахнеш ли дори един елемент, магията ще изчезне. Тук имаш чувството, че си далеч от целия свят.”

Искате ли да отседнете в рая на София Копола? Може да направите своята резервация ТУК.

София Копола
София Копола - член на журито на 67-ия филмов фестивал в Кан, 2014 г.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA