Чудото на град Етрета

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 13 септември 2019

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Les Jardins d’Étretat

Ланшафтният архитект Александър Гривко спечели една от най-престижните европейски награди European Garden Award в категорията „Най-добра реставрация на историческата градина" за проекта на градината Les Jardins d’Étretat. Награждаването се проведе на 6 септември 2019 г. в град Дюселдорф.

Паркът във френския град Етрета край бреговете на Ламанша отваря врати през май 2017 г. и вече е посрещнал сто хиляди посетители, превръщайки се в най-посещаваната атракция по тези места. Зашеметяващ е броят на реализираните идеи в този парк. И не става въпрос само за огромните гумени глави, които подремват върху възглавници от зеленина.

Между другото, те имат невероятно свойство - влизате, обръщате се и виждате, че изражението върху замръзналата физиономия се е променило. Опитвате отново - и пак същия ефект. Футуристичните огради с водовъртежи и подстриганите дървета - скали променлива перспектива. В памет на Клод Моне, който е обичал да рисува местните залези, скулптурата на художника предлага да разгледате пейзажа през очите на известния импресионист.

„Паркът пристрастява. Аз самият мога да се скитам в него с часове и всеки път да виждам нови неща. Въпреки че има и такива хора, които идват при нас с една цел - да си изкопаят орхидеи, дори специални лъжици носят със себе си”, смее се съсобственикът и създател на парка Александър Гривко. Арт директорът на ландшафтната компания IL Nature се премести да живее във Франция преди няколко години.

„Ние отдавна бяхме хвърлили око на тази вила в Етрета и се втурнахме, веднага щом научихме за нейната продажба", казва той. „С изключение на няколко бора, букови дървета и кленовата горичка, мястото беше почти голо, но уникалното му местоположение и топография имаха голям потенциал.”

Природният ландшафт на Етрета е под закрилата на ЮНЕСКО, така че е било необходимо да се съгласува не само ремонтът на фасадата, но и всяко дърво. Въпреки това, веднага щом властите научават, че паркът ще бъде отворен за посетители и ще се превърне в място за провеждане на ежегодни фестивали за ландшафтно изкуство, проектът получава зелена светлина.

Между другото, за орхидеите. Вилата е построена през 1905 г., тогава тя се нарича „Роксолана" - в чест на звездната роля на френската актриса Мадам Тибо - първата собственичка на къщата. Подготвяйки се за ролята, тя е отглеждала редки сортове орхидеи, символизиращи наложниците в харема на султан Сюлейман, където всяко „цвете - наложница " изразява особена красота и характер.

„Създаването на парк от два хектара отне рекордно време – малко под от година и половина", продължава Александър. „Възстановихме всички сортове орхидеи, които мадам Тибо е култивирала”, казва той.

И изведнъж те се сблъскват с проблема да изберат растения за създаването на мащабните скулптурни форми в тази част на парка, която гледа към океана. „Въпреки че температурата в Нормандия рядко пада под нулата, морската сол, която океанът носи, унищожава всичко, освен избраните от нас сортове.”

Градините на Етрета са футуристични живи скулптури, чиито форми са заимствани от самата природа. Според идеята на проекта, градините прославят красотата на цялото крайбрежие на Етрета, тайнствения му подводен свят, каменните арки, подаващи се от водата, известния алабастров бряг. Тематичните зони преминават една в друга.

Растенията се превръщат в скали и се сливат с бреговата ивица на хоризонта, а колекцията от модерно изкуство, допълваща идеята на градината, отваря нови значения и начини за възприемане на заобикалящия ни свят. Александър Гривко е създал фентъзи свят, страна на чудесата, където за никого не е странно, че ако завърти ключа в дървото, ще засвири музика.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA