Изкуство в услуга на изкуството – Бордо се сдоби с футуристична обществена сграда

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 11 септември 2019

MECA

MECA

MECA

MECA

MECA

MECA

MECA

MECA

MECA

MECA

MECA

Това лято ново смело архитектурно произведение се появи в пейзажа на град Бордо, Франция: културния център MECA (Дом на креативната икономика и култура). Проектиран от групата BIG в сътрудничество с парижката агенция Freaks, мястото има за цел да засили влиянието на региона в изкуството и културата.

„Проектът прилича на гигантски контур, който се извива в пространството и създава дупка в сградата с деформирана арка в горната част. Той предлага уникално обществено пространство и е нов подарък за град Бордо”, обяснява Якоб Санд - един от ръководителите на проекта.

Асиметричната сграда има голям брой прозорци, които контролират количеството светлина във вътрешното пространство и създават ефект на прозрачност. Посетителите могат да стигнат до река Гарона благодарение на огромна рампа, която пресича арката. Мястото предлага и великолепна панорама към града.

Почти футуристичната сграда с монументални размери, която внася в пейзажа на Бордо нова енергизираща сила, е доказателство за това как изкуството може да служи на самото изкуство.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA