Правилният начин да декорираме малките пространства

Съвсем лесно можем да превърнем дори най-малките пространства в истински уютен кът, на който всички биха завидяли.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 11 декември 2019

Без значение дали говорим за част от къща, цял апартамент или дори една стая, декорирането на малки пространства може да ни се стори като невъзможен пъзел за сглобяване. Искаме да съберем възможно най-много неща, но не искаме да изглежда претрупано. Струва ни се добре да го направим по-стилно, но не и да прекаляваме. Успяхме да съберем най-добрите експертни съвети, с помощта на които да направим от най-малките пространства, истински уютен кът, на който всички биха завидяли.

Пазете пода чист. Трябва да има място за най-важните неща, но дори и най-перфектно декорираната малка стая не би била функционална, ако не можем да влезем в нея. Опитайте да сложите различни шкафове по стените, в които да прибирате всичко необходимо. По този начин ще дадете възможност на стаята да диша и да изглежда една идея по-просторна, отколкото всъщност е.

Пробвайте сгъваеми мебели. Разбира се, че най-вероятно ще имате нужда от бюро и кухненска маса, но ще се нуждаете ли от тях 24/7? Ако отговорът е по-скоро отрицателен, помислете дали не можете да се справите със сгъваеми мебели, които да използвате, когато се наложи.

1243

Фокусирайте се върху осветлението. Обикновено малките пространства често оставят усещането за мрак и това се получава благодарение на малки прозорци или липсата на такива. Ако и вие разполагате с приток на малко количество естествена светлина, добавете други източници на осветление във всеки един удобен ъгъл.

Огледалата са приятели. Огледалата карат мястото да изглежда оптически по-голямо, а и отразяват перфектно всеки слънчев лъч, който успява да навлезе в дома ви, така че е редно да не ги пропускате в никакъв случай.

Изберете правилният килим. Това е един от елементите, с когото не бихте искали да прибързате. Ако изберете тънък и малък килим, стаята би изглеждала точно толкова малка, затова се спрете на такъв, който се простира между две стени и успява да покрие поне 80% от мебелите.

353

Не се страхувайте да експериментирате. Ако имате налице малка стая или кът, това далеч не означава, че трябва да изглежда като бяла кутия. Тъмен нюанс на боя за стена ще свърши прекрасна работа и няма да създава усещането, че се намирате в таванско ателие.

Вземете максимумът от всичко. Да, не се шегуваме. Вече все повече дивани и легла се правят с вградени шкафове под тях, а ако имате открито пространство, пейките, в които можете да съхранявате одеяла или пуловери за гостите си, са поредното перфектно решение.

Оставете пространството да диша. Нищо не крещи „малка стая" повече от мебели, разположени точно до стената и стотици предмети на разстояние милиметри едни от други. Оттървете се от нещата, които няма да използвате ежедневно, за да имате място за всичко онова, от което наистина имате нужда.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA