Какво да променим в обзавеждането, за да променим живота си?

Или как да посрещнем фактор в щастие в дома си...

Силвия Канин
Силвия Канин 07 февруари 2020

Какво ни носи истинско удовлетворение? Работата? Банковата сметка? Пътешествията? Според Датския институт на щастието отговорът на този въпрос се крие в една дума... дом. „Ако си щастлив с това как изглежда дома ти, е почти сигурно, че ще си щастлив генерално в живота.", с това изречение започва докладът, който разкрива повече за връзката между щастието и личното ни пространство. Спред института личното жилище е около три пъти по-важно за емоционалното ни състояние от заплатата, която получаваме, например.
„Домът е нещо като... семенцето на нашата идентичност, мястото, което е ядрото на мирогледа ни  за света, пространството, чрез което се свързваме със семейството си.", споделя Ребека Уест, интериорен дизайнер и психолог, който е посветил кариерата си на темата за влиянието на личното пространство върху качеството на живот. В своята нова книга Happy Starts At Home, тя обяснява, че домът е най-важен във възрастта между 30 и 50, когато се опитваме да се докажем в личен план. „Домът може да окаже влияние на всички цели в нашия живот, от това да имаме стабилна връзка, до това да тичаме в маратон. Той е много повече от просто покрив, под който пребиваваме, той живее с теб. Преди около десет години се радзведох и продължих да живея в къщата, която непрестанно ми напомняше за проваления ми брак, това място се превърна в проводник на тъга и нещастие. След около шест месеца, в които се чувствах зле, реших да пребоядисам и да сменя изцяло мебелите. Купих си „втора употреба", така че не ми излезе много скъпо. Тогава открих, че това, което виждам около мен променя настоящето ми, но и бъдещето ми. Въпреки, че не се бях преместила физически, си бях тръгнала психически от къщата, която ме подтискаше."

145

КАК ДА НАПРАВИМ ДОМА СИ ЩАСТЛИВ? Основен съвет на експертите е да не се влияем от тенденциите и да оставим настрана Instagram като основен източник на идеи. „Трябва да декорирате дома си спрямо вашия живот. Трябва да избирате само това, което ви харесва, което отразява идеята ви за щастие." Друг съвет, който Ребека дава е да направим списък с домашните си приоритети и да ги сведем само до три неща, които са най-важни за нас, например, дали искаме личното ни пространство да е подходящо за гости, да бъде фокусирано върху отмората или в него да има вдъхновяващ работен кът.

МАЛКО ПО МАЛКО Ако не сте сигурни откъде да започнете... то пробвайте стъпка по стъпка. Първо сменете лампиона, после  си купете нови ароматни свещи, красива ваза или нови завивки. По една малка промяна в седмицата ще промени цялотстното ви усещане за досегашния интериор. Въвеждането на ред също върши чудесна работа, като дори открихме, че British Journal of Sports Medicine смята, че усърдното чистене за повече от 20 минути веднъж в седмицата може да намали нивата на стрес и депресия. 

16401

Чистият дом е сигурният пък към спокойният ум. Така твърдят психолозите и учениете, които изследват влиянието на домашната обстановка върху всички аспекти на нашия живот.
Освен, че отдаденото чистене е чудесно кардио, което съвсем естествено редуцира нивата на стрес и депресия, то спомага за някои други неща...
Чист дом – повече здраве: За всички е ясно как прахта пречи на здравето ни. Ние искаме да дадем малко различен поглед върху идеята за чистия дом и доброто здраве. Ако поддържате кухнята си чиста ще имате много по-голяма мотивация да готвите там. Съответно и ще можете да се храните много по-здравословно. Готвенето у дома пък води до по-добър семеен бюджет.  
Проучвания доказват, че бъркотията ни пречи дори да спим добре. Точно така. Умът има усещането за несвършена работа, за домашни задължения, които трябва да се приключат. Спокойствието, което умът ни получава от подредения и чист дом се отразява на дълбочината и качеството на съня ни.

36+

Чист дом – красиво бъдеще: Изхвърлете старите вещи, това е сред основните съвети на психолозите, когато искат да ни помогнат да преодолеем психическо неразположение. Ако в дома си събираме вещи, които никога не ползваме това е предпоставка за живот в миналото, повече прах и съответно... нервност и неразположение. Минималистиния подход към вещите е подходящ и за работното ни бюро както у дома, така и в офиса.
Чист дом – въпрос на планиране: За много хора чистенето е трудна задача. Мързи ни, това не е любимото ни занимание. За да се справим с нежеланието за чистене е добре да намерим така наречените „вратички", които ни помагат да се разфокусираме от идеята, че имаме домашни задължения. Експертите съветват първо да преценим коя е активната част от деня ни – ако сутрин сме по-активни трябва да чистим сутрин, ако обичме да сме дейни вечер – тогава трябва да хванем мопа и парцала.  Също така можем да пуснем музика, която ни действа мотивиращо, или да говорим по телефона с любим човек или приятел. Със hands free, разбира се.

0165

ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

Ако поне малко сме ви мотивирали да почистите и подредите личното си пространство, сега искаме да ви представим брандът, с които ние, редакторите на GRAZIA, поддържаме домовете си, респективно и умовете си, чисти. Vileda e утвърден бранд сред продуктите за почистване на дома, с над 70 годишна история.  Продуктите с марка Vileda се отличават с високото си качество, устойчивост във времето и ефективност. Освен това брандът, чиито продукти са най-добър приятел на модерните и динамични хора, слага фокус върху устойчивостта и издръжливостта на продуктите, всеки от които е базиран на ноу-хау и последни технологии.  Времето е най-скъпоценния ресурс, то е лукс, а продуктите на Vileda  осигуряват повече време,  превръщайки рутинните битови задължения в приятни и удобни решения.
Нашите любими продукти от Vileda:

VILEDA PVA МОП ТИП ПЕПЕРУДА

С изключителна абсорбираща способност. Подходящ за всички видове подови настилки.  Изключително устойчив. С телескопична дръжка.

46536

VILEDA ULTRAMAX КОМПЛЕКТ - МОП ЗА ПОЧИСТВАНЕ С КОФА

Vileda Ultramax Set включва система от плосък моп Ultramax със сгъваема дръжка и кофа Ultramax,  поставени в компактна кутия. Благодарение на уникалния механизъм на изстискване, моп Ultramax оставя ръцете ви чисти и сухи докато чистите.

6510

VILEDA ACTIFIBRE КЪРПА ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Микрофибърна  кърпа от ново поколение. Почиства лесно, с едно движение, без да оставя следи по повърхността. Супер абсорбираща и дълготрайна. Без необходимост от употреба на препарати.

06132

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA