Фикусът, най-обичаното растение в Instagram, е отровен за домашните ни любимци

Силвия Канин
Силвия Канин 10 юни 2020

Фикусът идва от южно Мексико и на родния си език се казва Monstera Deliciosa. Отива му, нали? От Мексико, през домовете на бабите ни, до Instagram, където в момента  заема почетното място на стълбичката за най-предпочитани домашни растения!

Може ли да го отглеждаме на терасата?

Всички растения, които са предназначени за отглеждане вътре идват от места с тропически климат и именно заради това лошото и хладно време им пречи. Рискуваме да убием нашия фикус ако го оставим на терасата през хладните месеци. Точно това е причината в старите блокове бабите да прибират фикусите във входа на сградата, за да ги опазят от студа. 

plant

Колко често трябва да се полива?

Хубавото на фикуса е, че не иска много вода. Поливане веднъж на 10 дни или 2 седмици е идеално за тези растения. Сигурен начин да проверите дали вашето цвете има нужда от вода е да докоснете пръстта. Ако е суха, то няма съмнение - време е за водопой. 

Опасен ли е фикусът?

Да, той е отровен за котките и кучетата. Ако имате домашен любимец се лишете от удоволствието да имате красив фикус у дома. Ако обаче сте сигурни, че кучето или котето няма да изяде някое листо, може да бъдете по-смели. Все пак внимавайте и не рискувайте здравето на милите животни.

plant

Колко може да порасне фикусът? 

Всичко зависи от вида на фикуса. Обикновено в домовете ни, те могат да достигнат до около 1 метър и половина, а ако имат много пространство има как да стигнат и скандалните 10 метра.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA