Фикусът, най-обичаното растение в Instagram, е отровен за домашните ни любимци

Силвия Канин
Силвия Канин 10 юни 2020

Фикусът идва от южно Мексико и на родния си език се казва Monstera Deliciosa. Отива му, нали? От Мексико, през домовете на бабите ни, до Instagram, където в момента  заема почетното място на стълбичката за най-предпочитани домашни растения!

Може ли да го отглеждаме на терасата?

Всички растения, които са предназначени за отглеждане вътре идват от места с тропически климат и именно заради това лошото и хладно време им пречи. Рискуваме да убием нашия фикус ако го оставим на терасата през хладните месеци. Точно това е причината в старите блокове бабите да прибират фикусите във входа на сградата, за да ги опазят от студа. 

Фикусът, най-обичаното растение в Instagram, е отровен за домашните ни любимци

Колко често трябва да се полива?

Хубавото на фикуса е, че не иска много вода. Поливане веднъж на 10 дни или 2 седмици е идеално за тези растения. Сигурен начин да проверите дали вашето цвете има нужда от вода е да докоснете пръстта. Ако е суха, то няма съмнение - време е за водопой. 

Опасен ли е фикусът?

Да, той е отровен за котките и кучетата. Ако имате домашен любимец се лишете от удоволствието да имате красив фикус у дома. Ако обаче сте сигурни, че кучето или котето няма да изяде някое листо, може да бъдете по-смели. Все пак внимавайте и не рискувайте здравето на милите животни.

plant

Колко може да порасне фикусът? 

Всичко зависи от вида на фикуса. Обикновено в домовете ни, те могат да достигнат до около 1 метър и половина, а ако имат много пространство има как да стигнат и скандалните 10 метра.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA