Истинско или изкуствено? Това е въпросът

Коледното дръвче е символ на празника, какво да изберем обаче – истинско или от синтетичен произход, зависи от много фактори

Невена Дякова
Невена Дякова 08 декември 2020

Тази година коледната декорация изисква особено внимание (все пак от март сме 24/7 у дома, дължим на жилището си нещо по-специално!), а център на всяка украса за празника, разбира се, е коледното дръвче. Ела, смърч, бор - видът няма значение, особено ако сте решили да се сдобиете с изкуствена версия.

Кой е по-добрият избор?

Природозащитниците се намират в трудна ситуация: да кажат ли „НЕ" на комерсиалната сеч в полза на не по-малко омразните пластмаса и синтетика? Ако трябва да сме честни, дилемата естествено или изкуствено коледно дръвче е била на дневен ред за много от нас. И двете опции обаче имат своите недостатъци. При това не само екологични.

57

Истински

Тъй като в последните години сме на "връщане към истинските - от чист произход - неща" вълна много от познатите ви вероятно ще предпочетат истинско дръвче. Ще ви кажат дори, че не се налага да е отсечено, защото много сайтове (като коледна елхичка например) предлагат да си вземете такова в саксия с апетитната опция „под наем". Така след празниците няма да се чудите къде и как да отглеждате растението, нито пък ще имате ангажимента да го садите в градинката пред блока, някой обществен парк (отвратителен за мен, но често срещан порядък) или да ходите на Витоша. Да, вярно, че е добре човек да посади поне едно дърво в живота си, но трябва ли да го прави всяка Коледа?

Имате ли домашен любимец, ситуацията става още по-трудна. За кучето ви коледното дърво е не по-различно от всяко друго дърво и ако не се спрете на по-малка саксия, която да качите нависоко, е много вероятно то да превърне украсата в поредната си любима играчка за острене на зъби… или да ви обяснява как дървото е припаднало, защото сте били няколко часа навън, както гласи едно популярно meme. Имайте също предвид, че естественото дърво предпочита по-ниска стайна температура, трябва да се полива редовно и все в един момент губи поне част от игличките си, които неизбежно ще трябва да почиствате.

real chr tree

Изкуствени

На цени от 30 до 150 лв. всяка популярна търговска платформа ще ви предложи изкуствени дръвчета в различни нюанси на зеленото, сребристото, златното. Високи колкото пространството позволява и колкото са поискали децата ви. Ще може да сгъвате и прибирате „елхата" всяка Коледа (американско проучване твърди, че животът на изкуствената е приблизително 6 години), няма да събирате иглички, но и няма да имате онова автентично усещане за мирис на гора. Ще се наложи да бършете праха от кутията, в която сте го прибрали, или да се редите на 2 метра разстояние с околните на огромния паркинг на някой магазин за тематични декорации, ако още не разполагате с такова.

artificial tree

Най-хубавото на избора на коледно дръвче все пак е, че той съществува. Да искате автентично ухание, да бъдете екологични, да наемете или купите дърво в саксия е страхотна опция. Да спестите няколко години на бюджета си, спирайки се на изкуствено, също е решение. Бих казала, че изборът зависи най-вече от стила, начина ви на живот и възгледите, които споделяте към момента. Защото те може и да се променят във времето. Не робувайте на трендовете, но все пак се стремете към установяване на адекватна принципност. От нея не боли, най-много да ви излезе една идея по-скъпо.

За повече вдъхновение, може да видите как избира коледно дърво един от любимите ни travel и real estate блогъри Ерик Коновър:

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA