5 основни грешки с пердетата

Няколко стъпки, които е добре да избягваме, когато монтираме релси и поръчваме пердета за дома си

Невена Дякова
Невена Дякова 09 декември 2020

Основните етапи на всеки ремонт обичайно ни оставят изтощени до степен, в която нямаме търпение всичко да приключи. Макар и част от довършителните дейности, монтирането на релси и изборът на пердета – не толкова като десен, а дължина и набор, изискват повишено внимание и в случай на неглижиране, може да доведат до неподозирано лош ефект за цялостната атмосфера на дома. С помощта на инструкционното видео на влогъра Вивиан от PoshPennies, събрахме няколко стъпки, които е хубаво да обмислите в детайл, за да не прибързате в процеса на избор и окачване на пердета вкъщи.

1. Монтирането на релси

Препоръчително е да избягвате типа релси, които се монтират в прекалена близост до рамката на прозореца (дебелите дървени например!). Колкото по-ниско са разположени, толкова повече ще насочват вниманието към оставащото до тавана пространство. Монтираните на тавана релси, от своя страна, ще помогнат прозорците да изглеждат по-високи и ще създадат илюзията за по-високи тавани, характерни за старите аристократични сгради.

Curtains 1

2. Дължината на релсите

Не пестете от нея! Тя трябва да надхвърля рамката на прозореца или да бъде монтирана по цялото продължение на стената, където ще окачвате пердета. Този подход ще ви позволи да имате достатъчно пространство от релсата, на което да издърпате пердето, когато искате да се радвате на естествената дневна светлина. Също ще спомогне за усилване на ефекта „по-широки, допускащи повече светлина прозорци".

3. Наборът

Дължината на прозореца не определя ширината на пердетата, които ще изберете за вкъщи. Основната цел тук, за да постигнете елегантна визия на завесите, е да поръчате пердета с набор от 1.5 до 2 пъти по-голяма дължина от тази на прозореца, който ще покривате.

4. Дължината на пердето

Curtains 2

Основният съвет на всеки интериорен дизайнер, както напомня във видето Вивиан, е да не купувате прекалено къси пердета. Особено такива приключващи до долната част на прозоречната рамка. Не стои стилно и се превръща в един вид кръпка на стената ви, да не говорим как повтаря модела на щорите, които обичайно са изпълнени в този порядък. Препоръчваните опции за дължина са следните:

 

  • Докосващи леко пода – Kiss (може би най-елегантните като опция, но най-трудни за взимане на мерки, които да покрият точната дължина от релсата до пода на дома ви)
  • Леко провлачени – Break Puddle (междинен вариант между провлачените и докосващите леко пода, така ще имате по малко от двата свята)
  • Провлачени – Puddle (създават драматичен ефект, но са трудни за поддръжка от гледна точка на почистване)
  • „Плаващи" – Floating (Спестяват ви притесненията в перфектното оразмеряване при „докосващи пода", не са в контакт с настилките и не се мърсят толкова)

Curtains 3

5. Да прекалите с провлачването

Запомнете, че т.нар. провлачване е препоръчителна дължина за помещение с по-формална функционалност, като трапезарии, в които каните гости например, но в които прекарвате по-малко време. Да прекалите с него ще ви коства по-бързото изхабяване на периферията на завесите и неприятното задължение да почиствате събралите се в основата топки прах.

Curtains 4

Повече детайли, лично от Вивиан!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA