Outdoor тенденциите, които да имате предвид това лято

Балконът, градината и задния ви двор току-що станаха много по-цветни и красиви.

19 август 2021

ВСИЧКИ OUTDOOR ТЕНДЕНЦИИ ЗАПОЧВАТ ТУК → →

ЕЛЕГАНТНОСТТА НА ВИСЯЩИТЕ СТОЛОВЕ

Те са нов тренд, който набира огромна популярност в света. Интересното е, че се използват както за вътрешните пространства (вече не е рядкост интериорните дизайнери да ги интегрират в стаята), така и за навън. Световните производители предлагат голямо разнообразие на висящи столове, осигуряващи комфорт и приканващи към усамотяване, четене на книга, размисъл, мечтаене – очевидно неща, които ни носят чувство на релакс и усещане за защитеност. Затова не е учудващо, че според статистиката търсенето им в световен мащаб е нараснало с 234% през последната година.

ЛЕСНА И УСТОЙЧИВА ГРАДИНА

Тъй като все повече хора стават по-образовани по темата за изменението на климата, също така се променят тенденциите в градинарството и озеленяването. В днешно време много собственици на жилища наемат озеленители, за да проектират градини, които се грижат сами за себе си. И не става въпрос за липса на време или мързел да копаеш, поливаш, подрязваш – ключът тук е пестенето на вода. „Зелените площи, засадени с растения, които могат да издържат на силна топлина и изискват минимално поливане, станаха много популярни, казва експертът по градинарство и озеленяване Джина Лорейн от Великобритания. – Такива растения са изключително благоприятни за климатичните промени, тъй като не изискват от собствениците да отделят ценни ресурси (като вода), за да стимулират растежа им.“ Различните сортове треви, сукулентите и бамбукът са само част от растенията, които са идеални за градски пространства и не изискват сложна поддръжка.

КИНО В ЗАДНИЯ ДВОР

Да си признаем колко изобретателни станахме по време на локдауна, за да си осигурим домашни забавления. И ако гледането на филми беше едно от най-големите ни зимни удоволствия в дома, сега то търси път в нова посока. Много хора направиха своите пространства мултифункционални и едно нещо, което ще е новост за лято 2021, е градинското кино. То може да се обособи като семеен кът в двора с подходящия екран и градинско обзавеждане. В световен мащаб търсенията за проектор и екран, устойчив на външни условия, е нараснало с 400%! Защо да не си устроим лятно кино с приятелите?

КАТО МЕГАН И ХАРИ

В света днес има два типа хора – тези, които са гледали интервюто на Хари и Меган с Опра и веднага са закупили килим за открити пространства, и тези, които не са го гледали. Килимите за навън в момента са топтренд, а съвременните производители могат да отговорят на тази необходимост. Те не само дават по-изискан вид на градинския сет, но и следват тенденцията за обединяване на пространствата вътре–вън. Технологията на производство и материалите, от които са направени, ги правят много устойчиви на неблагоприятните атмосферни влияния. При градинското осветление също се наблюдава ключов прогрес. Модерните технологии навлизат и в един толкова тънък момент, свързан с желанието ни лятната вечер да продължи безкрайно. Защото какво правим, когато тъмнината падне и гостите не виждат чашите с вино пред себе си? Водещите европейски производители са заложили на преносимо LED осветление, което не се влияе от капризите на времето.

РАТАНЪТ ОТНОВО НА ХОД

Може да се каже, че ратанът е вечна класика в градинското обзавеждане, но новината през тази година е разнообразието в дизайна на мебелите. Те може да се появят като ъглови дивани, чрез които собствениците на жилища да се опитат да увеличат максимално своите места на открито, за да настанят удобно приятелите си и роднините, с които не са се виждали от дълго време. Може да се появят и във форми, подходящи за по-нестандартни пространства. Като естествен материал, наложил своята роля в градинското обзавеждане, ратанът никога не бива да бъде подценяван.

КАКВО Е JAPANDI STYLE

Това понятие изразява не толкова интериорен стил, колкото философия. Сборно е от Japanese и Scandinavian, като съчетава красотата на скандинавския минимализъм с търсене на съвършенство в несъвършеното, характерно за японската философия уаби-саби. Japandi означава в дома да има мебели от дърво с изчистен дизайн, съчетани с естествени неутрални на цвят материи, много зеленина и авторска керамика с несъвършенството на ръчното производство. Палитрата от цветове е много обрана. Следвайки кода Japandi (една от най-големите тенденции за интериорен дизайн тази година) е тиковото градинско обзавеждане. Градинските мебели от тиково дърво са основен елемент на всяка дзен градина, като често са предпочитани от японците. Тъй като Japandi е толкова голяма интериорна тенденция, има смисъл собствениците на жилища да искат да изберат точно този стил за обзавеждане и декорация на градината си през този сезон.

СРЕДИЗЕМНОМОРСКИЯТ СТИЛ Е НА МОДА

Бели градински мебели, оживени с куп декоративни възглавници в живи цветове, сиви, почти груби кашпи – усещане за близостта на морето, дори градината да е в планински или равнинен район – средиземноморският стил на обзавеждане на градината е в пълен възход. При добри условия за отглеждането им може да изнесете на терасата саксии с маслинови или цитрусови дръвчета, които през студеното време да приберете в дома. Многобройни декоративни акценти, направени от естествени материали, както и подходяща тематика, свързана с морския живот, ще допълнят характеристиките на този стил, така обичан и следван от много хора по целия свят. Привързаността към Средиземноморието е добра основа за следване на една от най-добрите тенденции за вдъхновение на градините тази година. В модерен вариант тя се изявява не само като бохемски шик, а като нова, по-концептуална версия, включваща мебели за външни пространства с метална конструкция в бяло с комфортни възглавници, облечени във високоустойчиви на атмосферните условия материи.

КУХНЯ В САКСИЯ

Градинар и готвач, Аарон Бертелсен споделя знанията си за отглеждането на годни за консумация храни на малки пространства в книгата си „Отглеждане на плодове и зеленчуци в саксии“ (издателство Phaidon). Той препоръчва да започнем с билките, които ще използваме като подправки в ястията, приготвени с любов у дома. Магданоз, мента, босилек са подходящи за начинаещите, а в магазините за стоки за дома се предлагат много красиви саксии за отглеждането им. Независимо дали имате малко, голямо или почти никакво пространство, всеки може да създаде своята билкова градина. Компактна и лесна за поддръжка, тя е чудесно допълнение към удоволствията на лятото. Билковите градини ухаят фантастично, а освен това едва ли има по-приятно усещане от това да откъснеш прясна мента собствено производство за лятното си мохито. Според психолозите пък градското градинарство може да се извършва в най-малките пространства, а да има найголемите ползи, като повишава чувството ни за благополучие и ни насърчава да живеем по-устойчиво.

ХОЛ НА ОТКРИТО

С глобалното затопляне на климата се наблюдава тенденцията все повече хора да „разширяват“ домовете си на открито, усвоявайки различни пространства, които включват не само балкона или терасата, но дори и покрива или междублоковите площи. Смесването на външни и вътрешни пространства и създаването на всекидневна или гостна на открито е ключова тенденция за 2021 г. според британски експерти от Dobbies Garden Centers. Вече не става дума за преход на обитаването indoor-outdoor, а по-скоро за сливането и уеднаквяването му. Изборът на правилните мебели е от ключово значение – комплектът, който би изглеждал също толкова добре в хола, както и навън, е чудесен начин да се размие границата между закритото и откритото пространство. Предпочитани са по-ниските мебели, с изчистена линия, които, внесени през зимата вътре, няма да закриват гледката навън. Когато са разположени в градинска среда пък, тяхното лятно „звучене“ може да бъде обогатено с изобилие от цветен декоративен текстил – възглавнички, пуфове, наметала. Съветът на интериорните специалисти е тези летни аксесоари да бъдат в цветната палитра на градината, в която са поставени, т.е. да не предизвикват визуален контраст с храстите, цветята и насажденията. Съвременните мебели за градината може да бъдат стилни и вечни, тъй като са изработени от устойчиви материали, гарантиращи дълголетието им.

Текст: Елка Влаховска Фотография: Profimedia

След толкова дългата зима, съпътствана с локдаун, всеки с радост посреща възможността да излезе със семейството или с приятелите си на открито. Все по-важно става да си подготвим среда с подходящото обзавеждане и удобства, за да възстановим връзката си с природата и с хората. В същото време водещи световни психолози отчитат факта, че след продължителното принудително стоене и работа вкъщи много хора са започнали да изпитват състояния, близки до агорафобията (страх от напускане на дома, преминаване през обществени места, смесване с тълпи).

Ето защо водещата тенденция при обзавеждането и устройването на външните ни пространства на обитаване през лятото на 2021-ва – независимо дали са малките ни балкони на градските апартаменти, широкият заден двор на кооперациите, или по-големите градини в извънградската къща – се прицелват в това да направят визуално по-плавен прехода вътре–вън. Това се отразява както в желанието за определени функционални удобства, като появата на външна кухня или минибар, така и в градинското обзавеждане, което през тази година все повече следва дизайна на мебелите вътре. Да видим кои са топтенденциите за лято 2021.

Не е изненадващо, че пандемията е повлияла в голяма степен на градинските тенденции – тъй като лятото, прекарано у нас, а не в чужбина, означава, че насочваме всичките си усилия, за да направим нашите домашни пространства най-доброто, което те могат да бъдат. Появяват се т.нар. офиси на открито, специални пространства, в които човек да може да работи от вкъщи, както и обособени места, където след края на работния ден да може да релаксира сам или с приятели, като градинските барове или кухните на открито.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA