Празник в сърцето, празник у дома

Не е нужно да следваме трендовете в украсата за 2021-ва, но със сигурност трябва да ги познаваме.

24 декември 2021

Текст: Елка Влаховска
Фотография: Пресофис BBT

Може би тази година повече от всеки друг път ще очакваме коледните празници с нетърпение. Те могат да ни съберат с приятелите в неформалната обстановка на дома и да внесат повече радост в дните, когато все още несигурността продължава да владее  емоциите ни. Колкото и тривиално да звучат думите, че красотата ще спаси света, точно сега те са повече от актуални. Защото особено за жените емоцията от красиво подредената трапеза, уютът на дома и емоционалната близост са ключови за психологическото равновесие и надеждата за по-добри времена.

57

От украсите тип „Направи си сам", в които можем да включим и децата, до покупката на луксозни сервизи и аксесоари – има безкраен избор за коледни подредби за маса, от които да селектираме онова, което ще направи тазгодишния празник незабравим.

Нека да не пренебрегваме усилията за създаването на празничния декор. Повярвайте, дори и на подсъзнателно ниво, това си заслужава. Важно е да се знае, че елементът на удоволствие е да сервираме всяко ястие в правилната посуда. Ако вашият коледен декор в дома следва определена тема, не се страхувайте да го „увеличите" в съдовете за хранене. И в сервировката, която следва етикета: вилиците отляво, ножовете отдясно, десертната лъжица и вилица отгоре и салфетката в комплект с пръстен за салфетки за елегантност. Не можем да минем и без чашите – за вино и, разбира се, за шампанско, защото какво е празникът без светлите бълбукащи и носещи радост мехурчета?

Има понятие в елегантната сервировка, което по подобие на храната се асоциира с „гурме". И това са специалните чаши, изработени за конкретни напитки – от чашите за мартини и хайболите до т.нар. чаши flute за шампанско, които се изваждат винаги за специалните поводи.

57

Друг традиционен празничен елемент са специално изработените персонализирани картички с името на госта, които посочват къде е мястото му на трапезата. Това е добавяне на индивидуално внимание към всеки и винаги в светското общество се е радвало на признание и уважение към старанието на домакините. Тези картички може да бъдат закупени, но през последните години знак на особено уважение е да бъдат изработени собственоръчно от домакинята. Тенденцията за устойчиво развитие предполага да бъдат използвани материали, близки до естествените природни елементи, а също така декорацията да има личен почерк.

Както за подготвянето на романтична вечеря, така и за коледното интимно събиране внушаването на атмосфера е в детайлите. Така че, след като масата е подредена, създайте магична атмосфера с подбора на ароматни свещи. На пазара има безброй разновидности, но вероятно най-подходящите за коледните дни са тези с аромат на ванилия и канела, които ще допълнят традиционните аромати на поднесените ястия и напитки.

Според интериорните експерти трендът е да смесваме луксозното и естественото. Така че на трапезата ни може да присъстват елегантни сервизи и чаши, съчетани с декорация от природни елементи с тяхната донякъде привидно груба текстура.

57

По отношение на цветовата палитра повечето хора са склонни да заложат на класическото червено и зелено, на традиционните форми и декор, но се появява и нова тенденция – на стремежа към т.нар. графика на лукса – бяло и черно като основа, с известен минимализъм в детайлите. За да не бъде понякога скучен подобен декор, като световен тренд от последните няколко години се появява елементът на златния блясък. „Злато" в приборите е категорична тенденция, но този магичен отблясък може да се появи и в свещниците, както и в някои дребни декоративни елементи.  

И тук, както при основните принципи на минимализма: „По-малкото е повече". Преиграването със златни детайли може да наклони везните към кича. В крайна сметка златото добавя топлина в усещането и същевременно е и своеобразно „заклинание" за щастие през идващата година, но в понятията на добрия дизайн то перфектно се съчетава с по-тъмните тонове на интериора и избора за сервировка на трапезата.

Друга ярка тенденция за сезона е т.нар. Носталгичен декор. През изминалата година всички осъзнахме колко емоционална сила могат да ни дадат връзките с миналото и корените ни. По този повод интериорните експерти наблягат на идеята, че тази Коледа може да бъде още по-специална за нас, ако носталгията има водеща роля в декорацията на дома и трапезата. Използването на винтидж орнаменти, стари съдове и предадени покривки не само предизвиква най-добрите спомени от миналото, но е и екологично чист подход към посрещането на празника.

57

В тази тенденция е и направената собственоръчно декорация или купена от магазините екологична украса. Тук всеки може да прояви креативност и да добави всичко, което има в къщата или в двора – като сушени растения, клони, елементи от дърво или дори сушени плодове като портокали или грейпфрути. Британският интериорен дизайнер Джеймс Ашфийлд, собственик на студиото за вътрешен дизайн Rigby & Rigby, обобщава това:

„Домовете ни по Коледа ще се адаптират отново да бъдат жизнени и социални пространства. Предвиждаме да се постави повече акцент върху персонализирането и изработката. Тъй като пандемията ни научи колко са важни за личното ни благополучие  семейството, приятелството и здравето, персонализираните подаръци и произведенията на луксозните занаяти ще добавят специално измерение и смисъл към Коледа. Не е нужно да харчите цяло състояние, за да създадете специална празнична маса. Достатъчно е да закупите няколко нови декора и да ги добавите с усет и въображение към обичайния ваш стил. Въоръжете се с  лекота и свобода на смесване. Не се страхувайте да поставите различни столове, да поднесете ястията в различни комплекти, да подредите няколко вида салфетки, да украсите коледната елха с ретро играчки или домашно приготвени бисквитки! Основното нещо е креативността и етичното отношение към ресурсите."

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA