Съвършенството е реалност и ще го откриете в Прованс

Поканата за него отправят Дина и Ги от Les Oliviers du Taulisson.

Невена Дякова
Невена Дякова 29 април 2023

Фотография: Личен архив

Те са сродни души от 1996 г. Родом са от малко градче в белгийската провинция, намиращо се в близост до река Schelde. Семействата им все още живеят там. Дина и Ги обаче не се връщат особено често в Белгия, предпочитат близките им да ги посещават в Прованс. "Прованс е нашето сърце, нашият дом. Това, което виждате в Instagram, е реалният ни живот, управлявайки B&B, "движейки се в бавната лента"… един истински провинциален живот на стъпки от известния Mont Ventoux", разказват двамата.

Живеят семпло с двете си деца – Максим, на 16, Кларис – почти на 15, и всичките си животни: 5 до 8 кокошки (в зависимост дали успяват да ги опазят от хищниците в района), 10 рибки, зайчето Куки, 3 овчици – Луи, Шокола и Ванила, 4 козички – Анабел, Каспър, Мими и Бела… и не на последно място котката Морис.

Реновират къщата, градината и басейна на своето B&B абсолютно сами в рамките на 7 години, но се опитват да усъвършенстват по нещо постоянно. "Това е наша страст. В Instagram споделяме малки отрязъци от нещата, които правим ежедневно. Ценим високо живота тук и сега, устойчивостта, локалните и ръчно приготвените продукти и вещи – нещата, които ти показват истинската красота и лукса на семплото. Това е и нещото, което се опитваме да придадем като усещане на нашите гости – автентично усещане за любов към живота". Нямахме търпение да научим повече…

Прованс

Мечтата за живот в Прованс е сбъдната мечта за вашето семейство… Спомняте ли си първия път, в който се замислихте сериозно над идеята да заживеете във Франция постоянно?

Да, разбира се, че помним. През 1997 видях стар чаровен параклис за продан в хълмистия град Saignon… тогава за първи път казах на Ги, че трябва да се преместим в Прованс и да си направим B&B. Бях само на 16, но страшно сериозна! Минаха години, родиха ни се деца… в началото си мислехме да се преместим, докато децата са още малки, затова си купихме кемпер – тогава ни изглеждаше като перфектния "тест" дом и пътувахме из Южна Европа за година – децата бяха на 5 и 7 в онзи период. Видяхме много красиви места, пробвахме и какво означава на практика животът в чужда страна. Взехме финалното решение, че този тип живот ще бъде перфектен за нас, а сърцето ни остана в Прованс, района около Mont Ventoux, където живеем и днес.

Какъв беше началният ви план… да си вземете творчески отпуск от предишната работа, да си купите ваканционен дом?

След годината, в която пътувахме, си купихме ваканционна къща в Malaucène. Само за нас. Автентична стара градска къща с разкошна покривна тераса, без градина, за да можем да се наслаждаваме изцяло на престоя си тук. Останахме месец, не ми се връщаше в Белгия и тогава решихме през есента отново да дойдем в Прованс и този път да потърсим къща, която може да реализира мечтите ни за B&B, в което да живеем целогодишно.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИЗЦЯЛО В БЯЛО, МИКОНОС TRAVEL GUIDE

Прованс

В какво точно състояние беше къщата, когато купихте имота? Правихте ли основен ремонт, или само козметичен бе достатъчен?

Къщата бе в добро състояние и точно това, което искахме – автентичен провансалски стил, стара каменна облицовка. Гледката бе прекрасна. Имотът разполагаше с маслинови насаждения, точно както се надявахме, така че ни бе лесно да си представим как би изглеждало…

Предходният собственик бе интериорен дизайнер с доста по-различна от нашата визия за мястото – много смели и ярки цветове, употреба на пластмаса, малко светлина, затова реновирахме изцяло по наш вкус, използвайки много бяло и естествени материали, търсейки светлина в помещенията и добавяйки допълнително електрически тела. Самата постройка бе традиционна 'maison d'architecte'. Вложихме цялата си любов в реставрирането ѝ. Избрахме автентични, местни материали, със семпъл, но неподвластен на времето стил. Интензивен 9-месечен ремонт превърна мечтата ни за този дом в реалност. Беше много забавно! Хората следяха блога ни, в който всяка седмица поствахме прогреса на ремонта, и дори започнаха да резервират мястото в аванс. Това допълнително насърчи мотивацията ни да случим проекта!

През 2019-а си построихме оранжерия близо до къщата и ни се стори, че все едно винаги е била там. Може би това е моята любима част от имота – обожавам всичко там, светлината, стените, атмосферата. Всичко по наш вкус и дизайн.

Les Oliviers du Taulisson наистина успява да потопи гостите си в един уникален рустикален рай. Откъде се вдъхновихте за интериора и градината?

Правим всичко от сърце и следваме интуицията си. Наистина харесваме естествения рустикален стил с ръчно изработени неща. Винаги работим сами, решаваме, планираме, скицираме с месеци и сме в постоянно търсене на непреходната красота… това се опитваме и да създаваме в имота си. Харесва ни също, когато попаднем на други уникални места, които имат душа. Надяваме се гостите и последователите ни в социалните мрежи да могат да усетят същото.

Прованс

Колко важна бе ролята именно на социалните мрежи, за да трансформирате своето B&B в успешно бизнес начинание?

Имаме много завръщащи се гости, откакто отворихме през 2017-а, въпреки че сме променяли не едно и две неща всяка година. Имаме и доста гости, които са научили за нас от препоръки. Едва от миналата година социалните ни мрежи "пощуряха" и не успяваме да настаним всички желаещи… Разбира се, в годините напред се надяваме да можем да посрещнем всеки, изразил желание да ни посети.

Кой поддържа акаунта ви?

Ние, няма нищо специално разработено като съдържание, просто истинският ни живот.

Опишете ни един ваш ден в Les Oliviers du Taulisson.

Събуждаме се рано и първо храним животните, отваряме басейна и поставяме възглавниците върху шезлонгите, почистваме и започваме да приготвяме закуската, която е доста изобилна и си изисква време. Оправяме масата, всеки ден по различен начин, палим свещи, пускаме класическа музика и от 8:30 гостите могат да ѝ се насладят. Обслужваме ги по време на закуска, говорим си за дневните им планове и се опитваме да съдействаме с информация. След закуска почистваме, пием кафе и започваме работа в градината, оправяме стаите, отговаряме на имейли и запитвания в социалните мрежи. Винаги има какво да се прави при нас! Часовете отлитат бързо. Помагаме на гостите с резервации за ресторанти или приготвяме вечеря за тях, пазаруваме продукти, ако се налага, после храним животните, почистваме басейна… Вечерята продължава от 19 до 22 часа, след което приключваме и се подготвяме за задълженията си на следващия ден.

Прованс

Кой е готвачът във вашата двойка?

Готвя аз, Ги помага с подготовката и сервира на гостите. Хората винаги ни питат за тайната съставка на ястията, а ние отговаряме: ЛЮБОВ. Кухнята ни е чиста, с локални продукти и се цени високо от посетителите. Различна е от предлаганото в ресторантите наоколо.

Кой е максималният брой гости, които може да посрещнете в Les Oliviers du Taulisson?

Осем души. Така успяваме да се справим само двамата, а на хората им харесва, че обстановката е толкова бутикова и интимна.

Стаите във вашето your B&B носят различни имена… на какво са кръстени?

Различни сортове маслини. Tanche е по-тъмна, черна маслина, затова и стаята е решена в тъмни тонове и с тъмна дървесина. Picholine е елегантен, дребен сорт маслина, затова нарекохме така една по-малка романтична стая. Aglandau е известната голяма маслина от региона, това е името на най-голямата стая, решена в светло дърво и с маслинови нотки в цвета тук и там.

Прованс

Кои са най-красивите места в района, където живеете?

Не зная откъде да започна – има толкова много! В момента с моя добър приятел известния хирург Тун Клаес пишем книга за любовта си към Прованс и неговите малко познати "диаманти", която ще се публикува есента от Lannoo, популярна издателска къща в Белгия и Холандия. Може би все пак най-красивите са: Vaison-la-Romaine, les Dentelles de Mont Mirail, разбира се, Mont Ventoux, всички очарователни старинни хълмисти селца, Seguret, Brantes, битпазарът в Carpentras.

Кога по ваше мнение е най-доброто време, за да посети човек Прованс?

През май. Розите, маковете, останалите цветя са цъфнали… не е твърде горещо, няма толкова туристи, всичко ухае и изглежда прекрасно, а черешите и ягодите са вече узрели.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РЕСТОРАНТИТЕ В РИМ, КОИТО ДА НЕ ПРОПУСКАТЕ ЗА НИЩО НА СВЕТА

Прованс

За финал, какво бихте казали на човек, който се чуди защо да прекара седмица в Прованс, и конкретно в Les Oliviers du Taulisson?

Бихме му казали да се наслади на френската провинция и да се потопи в духа на Прованс. Посрещаме го в нашия дом, за да му покажем нашия начин на живот, нашия slow travel прочит на почивката. За нас това означава да си отделиш време да опознаеш мястото, където си отседнал, то да те радва с характер и уникалност. Да почувстваш, вкусиш, помиришеш автентичността му.

Пазарите и битпазарите в околността ще те понесат на мечтано пътуване към всичко, което Прованс може да предложи на гостите си. Интензивно, цветно, незабравимо.

Нашето бутиково B&B е модерен прочит на традиционната провансалска архитектура в топъл, минималистичен стил. В свят, доминиран от екстравагантен комфорт, ние отдаваме почит на рустикалното и семплото, на умереността, красотата на несъвършенствата. Окуражаваме гостите си да се завърнат към базисните неща по време на една пълноценна ваканция. Да усетят лукса в семплите преживявания.

Нашето B&B е разположено на крачка от Mont Ventoux, но далеч от тълпите туристи, бидейки в същото време достатъчно близко до всичко необходимо. От терасите му може да се насладите на прекрасните гледки към гребена на хълмовете на Mont Ventoux, овощните градини, лавандуловите полета, маслиновите горички. Прованс в цвят, мирис, усещания и текстури.

Отпийте чаша розе или се потопете в басейна ни с мозаечен под, докато казвате Bonjour! на животните в двора. Играйте ‘boules’ или просто релаксирайте с книга в ръка.

Прованс е известен с чистите си вода и въздух. Околността предразполага към кратки пътувания из малки хълмисти градчета, живописни селца с фонтани и увивни розови храсти… необходима е само разходка с колело до Nyons, Vaison-la-Romaine, Carpentras, Gordes и Avignon или други популярни селца и градчета… Толкова много възможности и нищо, разбира се, задължително.  

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA