Време е за пролетно почистване

Какво хората не искат да хвърлят, а трябва

Ася Иванова
Ася Иванова 08 май 2023

Фотография: Pexels.com

Колкото и да се стараете да поддържате дома си чист, бъркотията има тенденцията да се натрупва през цялата година. Но ето, че дойде идеалният момент за почистване. 

Правим обстоен план какво точно трябва да махнем, но дойде ли моментът за това, се оказва много по-трудно, отколкото сме си представяли. И никога не успяваме да изчистим толкова, колкото първоначално сме решили. Ето защо се допитахме до експертите, които да ни помогнат да се отървем от всичко ненужно. 

Холи Блейки разкрива, че има няколко неща, които хората отказват да изхвърлят, а трябва. Ако и вие сте сред тя, може би трябва да се запитате защо. Обикновено има три причини, поради които хората се борят с разчистването: емоционална привързаност, пари и вина. "Когато не отделяме време, за да се изхвърлим това, което имаме в дома си, ние забравяме какво има и когато решим, че е време за почистване, се претоварваме и не знаем откъде да започнем," споделя Блейки.
Ако успеете да преодолеете тези препятствия, ние сме насреща. Ето елементите, от които може да ви е трудно да се откажете и как нашият експерт предлага решения.

дом

ДРЕХИ

Ако не сте сигурни откъде да започнете, започнете с вашия гардероб. Със сигурност дрехите са първият виновник, когато става дума за безпорядък. Хората са склонни да държат дрехи, дори да не могат да се напъхат в тях. "Дрехите могат лесно да излязат извън контрол, просто защото забравяме какво имаме, не знаем какво ни подхожда и продължаваме да купуваме неща, които просто ни грабват окото. Една добра чистка на гардероба е изключително необходима и често променя енергията както на целия дом, така и на собственика," категорична е Блейки.

дом

ТВЪРДЕ МНОГО ИГРАЧКИ

Родителите често са най-големите жертви на бъркотията, но отчасти благодарение на децата си. Ако домът ви е пълен с твърде много играчки, това трябва да е следващото, което да подхванете. Очевидно е, че купчината играчки може да причини невиждан безпорядък и сега е идеалното време за разчистване. "Играчките се трупат толкова бързо и през повечето време не можем да проследим за какво децата ни са вече големи или с какво вече не си играят," казва Блейки. "Обикновено децата са много доволни – и дори по-щастливи – с по-малко неща, стига да запазят предметите, които наистина обичат и с които си играят."

дом

ДЕТСКО ИЗКУСТВО

Наред с играчките, детското изкуство е друо нещо, с което е изключително тудно на родителите да се разделят. Това е категория, с която дори самата Блейки се бори. "Преди бях много добра в това, но с напредването на възрастта става все по-трудно да ги изхвърля  – вероятно защото виждам, че децата растат твърде бързо," казва тя. "Не ме разбирайте погрешно, имам страхотна система, която поддържа безпорядъка от хартия. Но понякога не мога да се откажа от още един сладък малък отпечатък от ръка".

Разчистването на бъркотията не означава да се отървете от всички сантиментални неща. Съхранявайте най-значимите по елегантен начин, като например в кутии с капак.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA