Там, където домът приютява сърцето

Отвеждаме ви зад вратите на OURHOOD Home, мястото, което приютява български брандове с една важна мисия – устойчивото развитие. Но какво още се случва там?

Фотография: Личен архив

Вече малко повече от година в една малка червена къща на столичния булевард "Витоша" се е приютил домът на OURHOOD. Топъл, светъл, уютен, в който се долавя аромат на лавандула. И заради него, и заради нежните и естествени тонове в пространството сякаш се пренасяме в Южна Франция. С цялото усещане за красота и спокойствие, с които тя е известна. Дотолкова, че забравяме, че се намираме с сърцето на шумния град.

5

В OURHOOD Home е лесно да се откъснете от тази динамика, дори и за един час време. Но как се ражда идеята за това място? "Ние произвеждаме мебели от масив вече седма година и имахме нужда да направим място, на което да ги представяме красиво и с цялостна концепция", споделя Яна Стоева, която заедно със своя партньор създават едноименния бранд. Докато той се занимава с производствената част, тя се заема с креативната и с цялата визия за брандинг, маркетинг и стайлинг. Когато се появява необходимостта от шоурум, Яна е категорична, че не иска това да бъде обикновено хале с наредени мебели. "Исках мястото да има атмосфера с душа и да създава усещането за уют." Така обзавежда пространство, което напомня на истински дом и преди година отваря официално вратите на OURHOOD Home. Пандемията допълнително допринася за това заедно с "този порив нещата да са истински, живи, да можеш да ги пипнеш, да ги преживееш извън екрана".

2

Но дали пандемията повлия ли и за това хората да се обърнат повече към българските брандове? "Пандемията повлия по-скоро за това всички да се замислим за природата и устойчивостта на всяко едно ниво като човешки вид и природосъобразен начин на живот, който да ни помогне да се оцелеем по-дълго", допълва Яна. И за да насити мястото с още повече топлина и уют, решава да покани и други български автори, които, също като тях, работят с естествени материали. "Всички гледаме в посока устойчиво развитие. Обединява ни и това, че творим тук, в България, че се борим с едни и същи неща, и най-вече имаме подобна визия и мисия за света като цяло", казва Яна. Стените са боядисани с варови бои, абсолютно чисти, лампите са изцяло от рециклирани материали, дело на Ikigai Design Studio и Art Lamps Rali, а матраците и възглавниците са от Home of Wool, изработени от вълна, органичен памук и лен. Тук ще откриете и принтове на фотографа Димитър Караниколов, керамика от Силвия Чанева и tochka & tochka, декорации от студио Timeless, upcycle мебели на работилница Пункт и още много други красиви неща за всеки дом.

3

Със сигурност сте виждали различни вдъхновяващи кадри от OURHOOD Home в Instagram, защото Яна осъзнава потенциала на мястото както за заснемане на фотосесии, така и за провеждане на различни събития. Тук може да поканите най-близките си приятели на вечеря, брънч или на друг повод, като атмосферата предразполага към по-интимен кръг, с което преживяването става още по-специално.

4

Самата Яна също понякога организира събития. "Стремя са да са в посока философията, която имам за живота, затова често са терапевтични събития – арт терапии, терапия с цветя, ателие по артистично писане… Но започнаха и да наемат пространството. Направиха се представяния на по-големи брандове като Pandora, например, и е супер интересно как се трансформира цялото място, когато се преместят мебелите, когато се декорира тематично. Придобива съвсем друг облик." А след като самите ние се насладихме на уюта на този дом, за да заснемем част от наша фотосесия, сме сигурни, че ще се върнем отново тук.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA