Какво най-много привлича жените и мъжете при запознанство

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 април 2019

Когато отивате на първа среща, на кои качества у мъжа обръщате внимание? Какво мислите, че привлича него във вашата външност и поведение? Запознайте се с един психологически експеримент, който показва това, което забелязваме на първо място у противоположния пол.

Екип от психолози, ръководен от израелския професор Гурит Бирнбаум, е провел серия от интересни изследвания. В първия експеримент участниците е трябвало да споделят на първата среща един неприятен епизод от своето минало, след което са били помолени да оценят емпатията, харизмата и сексапила на своя партньор.

Вторият тест се е провел онлайн, но задачата е била подобна. Участниците са разказвали за негативни събития и свързаните с тях чувства, а психолозите - автори на експеримента са играли ролята на партньорите, изразявайки съчувствие или напротив - неодобрение. Тези, които са споделяли моменти от живота си, от своя страна са оценявали виртуалните си събеседници по същите критерии.

Третият експеримент е приличал на първия, но участниците в него е трябвало не само да оценят качествата на партньора, но и да отговорят на въпроса за възможността за дългосрочна връзка с него.

Изследователите са стигнали до извода, че резултатите от всички тестове се различават в зависимост от пола на хората. Мъжете са избирали онези жени, които са проявили доброта, внимание, отговорили са със съчувствие и са слушали с интерес думите на мъжа. Мъжете са споделили, че такива партньорки изглеждат по-женствени и привлекателни. Освен това, те са ги посочвали и като възможни дългосрочни партньорки.

Жените обаче на практика не са обръщали внимание на черти като откритост и дружелюбност. Те са харесали повече мъжете, които са били по-внимателни, но в същото време са поддържали определена дистанция и не са разкривали твърде негативни и лични истории от миналото си.

Резултатите от експеримента недвусмислено показват, че мъжете оценяват, когато на първата среща жената проявява искрен интерес и подава сигнали за готовност за продължаване на общуването. На свой ред, данните сочат, че жените предпочитат внимателни мъже, които при разговора поддържат известна дистанция.

Първа среща

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA