Пътят на любовта към себе си

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 25 април 2019

Кои хора са най-обичани? Красивите, богатите или умните? Всъщност, външният вид и социалният статус са без значение, а психолозите са стигнали до заключението, че най-обичани са щастливите хора, независимо от тяхната раса, степен на успех и други характеристики. Но как да се научим да бъдем щастливи, цялостни, да живеем в хармония със себе си? Трябва да обичаме себе си и съвсем скоро ще забележим как светът около нас започва да се променя.

Любовта към себе си не е нарцисизъм

Преди да се научим как да обичаме себе си, трябва да разберем, че тази концепция е напълно противоположна на нарцисизма. Да обичаш себе си е напълно естествено и скромно състояние, което позволява на човека да намери хармония в душата си и във външния свят. След като приемем това, пътят към любовта вече няма да изглежда труден. Помислете какво ви помага да почувствате равновесие.

Всичко е скрито вътре в нас

Запомнете, че никакви външни дадености не засягат личността ни. Красивата прическа, модерните дрехи, бързата кола са само материални компоненти, не можем да обичаме себе си заради тях, защото вещите са склонни да се износват, да се развалят и да се чупят. Ние изначално сме холистични и самодостатъчни личности и затова трябва да проявяваме уважение към себе си.

Нашите грешки са нашия житейски опит

Много е важно да приемаме себе си напълно, с всички мисли, грешки и действия, които са съпътстват миналото ни. Хората са склонни към самобичуване, често искат да поправят това, което вече се е случило. Трябва обаче да разберем, че всички действия, мисли и постъпки, направени в определен момент и с определени знания, са правилни. Когато ни се струва, че светът се разпада, всъщност всичко се случва за добро. Трудностите ни дават опит и ни каляват. Затова трябва да приемаме себе си такава, каквито сме и да не се обвиняваме за грешките.

Всички хора са равни

Осъзнаването, че абсолютно всички хора са равни, прави възможно да обичаме себе си. Никой не е по-добър от нас и не е по-лош от нас. Култивирайте в себе си това отношение и спокойно възприемайте другите. Спрете да сравнявате себе си с околните и ще изпитате вътрешната лекота, с която е много приятно да се върви през живота.

Сравнявайте себе си единствено със себе си

Единственият човек, с когото можем да се сравним, сме ние самите. Опитайте се да намерите време, за да си зададете въпросите: „Какво се е променило в мен през последния месец/седмица/година?”, „Какво ново съм научила през това време?”, „Какво съм направила за любимите ми/обществото?” и т.н. Честните отговори на тези въпроси ще помогнат да разберете по-добре себе си и да определите над какво е необходимо да поработите още.

Тялото и разумът трябва да бъдат уважавани

Тялото и умът ни служат през целия ни живот, затова проявявайте уважение към тях. Тялото трябва да се поддържа в здравословно състояние, да се приема здравословна храна, да се занимаваме със спорт, да се откажем от лошите навици, да спим достатъчно, да се разхождаме на чист въздух, да се изследваме профилактично. Що се отнася до духовната част, важно е да се разбере, че всяка информация, идваща отвън, трябва да се разглежда възможно най-критично. Излишният информационен шум ни пречи да се фокусираме върху важното, затова трябва да игнорираме ненужните данни, да прочистваме ума си от време на време с помощта на медитация или други практики, да се научим да мислим положително, да култивираме самочувствието и вътрешното си Аз.

Битка с „мрънкалото” вътре в нас

„Мрънкалото” е почти във всички от нас. То е постоянно нещастно, скърбящо и обича да осъжда другите. С този досаден вътрешен демон трябва да се борим с всички сили. Всеки път, когато ви посещават негативни мисли, задайте си въпросите „Защо мисля така?”, „Наистина ли си струва да изразходвам енергията и времето си за това?” В началото ще бъде много трудно, тъй като негативизмът се проявява по инерция, но ако проявите упорство скоро ще можете да се отървете от „мрънкалото”, което ви вади от равновесие.

Не е нужно да търпим това, което не харесваме

Ако постоянно са ви казвали, че трябва да търпите гадния си шеф, ревнивия или мамещ съпруг, шумните съседи, неучтивите полицаи и т.н. – забравете! Всяка ситуация, която не харесваме, може да бъде коригирана. За да направим това, не е нужно да се бием или да създаваме проблеми, можем да разрешим всеки спор по цивилизован начин или просто да се измъкнем от него. Ако ви плащат малко, намерете си друга работа, ако ви обиждат, прекъснете връзката. Ако спрете да търпите всичко това и поемете изцяло отговорността за живота си, той ще стане много по-приятен и пълен с позитивизъм.

Създаваме приятен за нас социален кръг

Ние създаваме свой близък социален кръг, който трябва да бъде подбран внимателно. Имате ли приятелка, която редовно плете интриги зад гърба ви? Спрете да общувате с нея и не съжалявайте за нищо, защото всичко във вселената е хармонично, и друг, по-приятен и подходящ човек ще влезе в живота ви на нейното място. Същото е и с роднините, които често се превръщат в най-лошите врагове. Не се насилвайте да общувате с тях, ако нямате желание, само защото някой е казал, че така е правилно. Правете само онова, което ви носи удоволствие.

Приемаме другите такива, каквито са

Всички хора са различни, всеки е уникален по свой начин и има своите предимства и недостатъци. Научете се да приемате хората, техните решения и действия. Няма нужда да анализирате, да се опитвате да променяте, превъзпитавате или назидавате когото и да било, в крайна сметка всеки избира свой собствен път и начин на живеене. Ако не можете да се примирите с някакви качества в човека, просто спрете да общувате с него, но в никакъв случай не се опитвайте да го променяте.

И накрая…

Любовта към нашето Аз се проявява в такива дреболии като сутрешно кафе в красиво изрисувана чаша, спретнати дрехи, дребни „награди” за нашите малки победи, способността да чуваме и да слушаме вътрешния си глас. Не забравяйте, че от любовта към нас самите започва и любовта към целия свят. Щом се хармонизираме със себе си, светът около нас става много по-комфортен и добър.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA