Най-щастливата страна в света за 2019 г.

156 страни са взели участие в Световния доклад за щастието 2019 (World Happiness Report 2019). На трето място по брой щастливи хора е Норвегия. На второ е Дания.

Финландия
Финландия, столицата Хелзинки

Първото място, също както и миналата година, печели Финландия (според резултатите от тригодишните проучвания, проведени от Галъп в периода 2016–2018 г.). Развитата социална подкрепа (второ място по този показател), високата степен на свобода при вземането на жизненоважни решения (5) и ниската степен на корупция (4) правят тази страна най-щастлива от всички.

Задачата на независимите учени от Великобритания, САЩ и Канада е да разберат как хората в различни части на света оценяват живота си в съответствие със собствените си идеи за щастие. Докладът анализира не само оценките за живота, но и емоциите (положителни и отрицателни). За съжаление, появява се една негативна тенденция - въпреки нарастващото население, по целия свят има все по-малко щастливи хора. Също така, в последните години учените забелязват нарастването на негативните емоции: като тревожност, тъга и гняв. По-пано те бяха характерни за Азия и Африка, а понастоящем във все повече региони.

Страните с ниско ниво на щастие се характеризират с ниска продължителност на живота, икономически, политически и социални напрежения. Петте най-големи спада в нивата на щастие се наблюдават в Йемен, Индия, Сирия, Ботсвана и Венецуела.

България в списъка на щастливите страни, за съжаление, е на 97-о място от общо 156. След нас са страни като Гана, Непал, Йордания, Конго и др.

Интересен факт, въпреки че България е на опашката на „щастливата” класация, е, че страната ни е на трета позиция (с индекс 1.167) от всички страни, по показателя за промяна на усещането за щастие, измерен в периода 2005-2008 до 2016-2018 г. На първо и второ място по този показател са съответно Бенин и Никарагуа.

Тази година докладът се фокусира върху нагласите в обществото като цяло: как то се е променило през последните 12 години, като се вземат предвид новите технологии, новите социални роли и политическите конфликти. Специални глави от доклада са посветени на щедростта, влиянието на щастието върху поведението при гласуване и зависимостта на щастието от използването на Интернет. Също така, едно от откритията на доклада - в богатите страни, например в Съединените щати, въпреки икономическото благосъстояние, има по-малко щастливи хора. Експертите обясняват това с факта, че хората често се пристрастяват, било то към наркотици, хазарт, цифрови медии и др.


Заключението на учените е следното: светът се променя много бързо и ние живеем в период на преход към нова ера, а това поражда чувство на несигурност и нарастващо напрежение в хората. Този проблем трябва да бъде решен от правителствата на всички страни.


Топ 10 на най-щастливите страни за 2019 г.:

  1. Финландия
  2. Дания
  3. Норвегия
  4. Исландия
  5. Нидерландия
  6. Швейцария
  7. Швеция
  8. Нова Зеландия
  9. Канада
  10. Австрия

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA