Степента на интелигентност не се определя от тестове, а по съвсем друг признак

Учени от Университета Вандербилт са изучавали работата на мозъка и с какво се характеризира мисленето при хора с висок интелект. По време на проучването те открили, че човешкият интелект може да се определи по един единствен признак. И за това не е нужно да се правят тестове за IQ.

Психолозите и невролозите изследвали работата на човешкия мозък и след това съотнесли резултатите към данните, получени по време на теста за интелигентност (имат се предвид IQ тестове, а не тестове за знания).

Оказало се, че единственият сигурен признак за повишената активност на мозъка е възможността точно да се определи траекторията на полета. Когато човек види летящ обект и е в състояние да изчисли скоростта на полета, неговата траектория и други неща, свързани с движението, това предполага, че има тясна връзка между визуалния образ и мозъчните процеси.

Проучването установило, че хората с висока интелигентност по-точно определят траекторията на обекта и разгадават илюзии. Това помага на интелигентните хора да хвърлят топката право в коша.

Учените също така отбелязвали, че хората с висок коефициент на интелигентност могат успешно да се абстрахират от външния шум и могат да се включат в умствена дейност при всякакви обстоятелства, без да се разсейват от външни дразнители.

Това се дължи на факта, че скоростта на техните мисловни процеси е толкова висока, че поглъща цялото им внимание. И, разбира се, многозадачността е присъща на такива хора. Те са способни бързо да решават проблеми, по които не са компетентни, и да се учат много бързо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA