Неомъжените жени могат да са по-щастливи от омъжените

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 09 септември 2019

Дълги години създаването на семейство се смяташе за основополагащо за щастлив живот. Само мисълта, че една жена може да се наслаждава на живота сама, беше смущаваща и неразбираема. Времената обаче се променят и сега се оказва, че неомъжените жени могат да бъдат дори по-щастливи от жените със съпруг и деца.

Това заключение направи професор Пол Долан, който преподава поведенчески науки в една от икономическите школи в Лондон. Според професора, сега има активна промяна в параметрите, чрез които обикновено се определя нивото на успеха на човека в обществото. Според изследванията, проведени от Пол Долан, бракът и раждането вече не са сред тези параметри при жените.

Що се отнася до мъжете, сега те по-често мислят за брака и семейството. Бракът им помага да придобият необходимата позиция в обществото. Например женен мъж се счита за по-успешен и се издига по-бързо в работата от своя колега - ерген. Докато жените не се нуждаят от семейство за напредък в кариерата. И когато тя е постигната, жените предпочитат да не оставят работата си за дълго време и често предлагат на своите партньори да напуснат тяхната работа и да се посветят на отглеждането на деца.

Въпреки това, решението на жената да няма деца продължава да среща смесени реакции от страна на обществото. И това е независимо от доказателствата, че животът без деца може да бъде по-пълноценен и щастлив. Професорът обяснява, че повечето хора, които срещат жена над 40 години, която няма дете, започват мислено да я съжаляват. В същото време, една жена може да се чувства добре и напротив - да бъде снизходителна към тези, които прекарват цялото си време в отглеждането на деца.

Професорът отбелязва, че дори в съвременното общество не е обичайно да се обсъждат темите за брака, децата, както и отхвърлянето на семейния начин на живот. В резултат на това, много жени се омъжват не защото самите те го искат, а за да отговорят на очакванията на другите.

„Противно на общоприетото схващане, че животът на бездетните жени е изпълнен със съжаление, всички мои приятелки над 40, които нямат деца, изобщо не съжаляват за това", казва актрисата и певица Джулия Стивънсън.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA