8 жеста или какво ни казва езикът на тялото при първа среща

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 26 октомври 2019

Езикът на тялото не трябва да се подценява, особено на първа среща, казват експертите. Знаете ли, че от движенията и действията на партньора можете да получите сравнително правдива представа дали ще се срещнете отново?

Приближава се по-близо до вас

Явен знак за симпатия. Ако мъжът е привлечен от вас, той интуитивно ще се опита да се доближи: по време на разговор той ще се наведе напред, ще върви много близо до вас по време на разходка (и, най-вероятно, „случайно" ще ви докосне с ръка). Тук е важно подобни симпатии да бъдат взаимни. Ако той твърде активно се „приближава" към вас и не сте готови за такава близост, нежно му го кажете.

Гледа устните ви

О, колко любовни балади и романтични стихотворения са измислени и изпети за любовта и във всяка от тях мъжете възхвалят женските очи. Да, да гледаш в очите и да им се възхищаваш е много хубаво, но по-често, ако партньорът ви харесва, той ще гледа... устните ви! Ето един трик от живота, който ще ви помогне да различите внимателния слушател от мъжа, който е хлътнал по вас: вторият ще гледа устните ви, докато разговаряте.

Не сваля очи от вас

Логичното продължение на параграфа за устните: дългите и многозначителни погледи са тънки намеци, че мъжът ви харесва. Ако извръща очи или гледа надолу, при това нервно стискайки ръце, това е тревожен знак. Може би си струва да приключите такава среща по-бързо от планираното.

Докосва ви при всяка възможност

Тази „фраза" на нашето тяло говори сама за себе си. Ако наистина харесваме нещо (или някого), искаме да го докоснем. Разбира се, не отивайте твърде далеч: не хващайте мъжа, когото харесвате за яката и не се заигравайте с крак под масата. Подобно усърдие може да бъде посрещнато с изненада и неприязън. Действайте по-фино: леко го докоснете с ръка (не забравяйте да се извините кокетно), „случайно" сложете глава на рамото му... В случай на взаимна симпатия такива знаци няма да останат незабелязани.

Повтаря вашите жестове

В психологията съществува концепцията за „огледално действие", когато несъзнателно (или нарочно) повтаряме действията на партньора. По време на среща това може да се прояви например във факта, че той повтаря вашите движения или фрази, опитва се да отгатне поръчката ви в ресторанта и поръчва подобно ястие, и т.н. Така той иска да покаже, че е „във вашия отбор”, тоест вероятно ви подхожда.

Кръстосва ръце

Червената светлина по време на среща са затворените поза. Представете си, че сте в метрото или автобуса: искате да се изолирате от нежеланото внимание от страна на непознати, затова кръстосвате ръце или крака, сякаш се защитавате. Същият език на тялото е приложим и при романтична среща: ако мъжът се опитва да се отдалечи и да се „затвори” от вас, тогава най-вероятно срещата е обречена на неуспех.

Облизва устните си и докосва косата си

Разбира се, имаме предвид, че той облизва своите устни и докосва своята коса (иначе това е съвсем различна история). Ако човекът ви хареса, тогава несъзнателно ще оправя косата си и ще облизва устните си, за да прикрие вълнението си.

Обръща очи и се криви

Завършваме селекцията с два признака за неуспешна среща. Обърнете внимание, че ако мъжът по някакъв начин странно реагира на вашите истории или шеги, а именно обръща очи нагоре, криви устните си в неестествена полуусмивка или също така пуска язвителни коментари, тогава е по-добре да не се срещате отново. Първо, може просто да не сте му харесали и той да е чакал с нетърпение срещата да свърши. Е, ако събеседникът ви твърди, че всичко е наред, тогава това може да е признак на особено поведение: харесва му да е малко „по-високо” от вас и вашите истории. Бъдете внимателни с такова его.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA