Да или не на секса за сбогом?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 ноември 2019

Ако харесвате романтичните комедии, тогава сте се убеждавали неведнъж, че когато една двойка се разделя, сексът в този момент се оказва много горещ. Идеята да правиш любов, за да отбележиш края на връзката, сама по себе си не е твърде рационална, но е и не по-малко съблазнителна.

Разбира се, сексът в края на връзката може да доведе до объркване в душата. Например ако вие сте го изоставили, бурната страст на раздяла може да доведе до надеждата, че ще преосмислите решението си, въпреки че вие нямате такива намерения. „Прощалният секс не спасява връзката", потвърждава нюйоркският секстерапевт Холи Ричмънд. „Дори и това да се случи, вашата история ще продължи още максимум няколко седмици."

Но защо двойките, които се разделят, искат да правят любов и добра идея ли е това?

Защо искате да правите секс на прощаване?

Прощалният секс за всеки означава различни неща, но по принцип се обяснява с два романтични аргумента на основния инстинкт. „Така вие сякаш празнувате всички хубави неща, които сте преживели, докато сте били заедно", обяснява д-р Ричмънд. „Разделите, с редки изключения, се случват по емоционални, а не по сексуални причини, а сбогуването е черешката на тортата, отвличаща вниманието от миналите неприятности и негативни моменти."

Ако и двамата партньори разбират защо вече не могат да бъдат заедно и са се съгласили да се разделят (например те се местят в различни градове или единият иска да има деца, а другият - не), сексът на сбогуване означава изключително съединяване - за последен път. Близостта допълва признаването на факта: „Да, знам, че това няма да сработи, но наистина те обичам."

От друга страна, ако партньорът не иска връзката да приключи, влизайки в интимен контакт, той вероятно иска да каже: „Виж колко е страхотно! Сигурен съм, че няма да съжаляваш." И не е изненадващо, че подобен подход води до емоционално объркване.

Какви емоции съпътстват такава близост?

Ако вашето гадже иска да запази връзката ви, докато вие сте готови да се сбогувате, прощалният секс ще удължи емоционалното му объркване, добавяйки куп ненужни въпроси в стила на „Какво беше това?" към чувствата му.

Разбира се, сексът е приятен и със сигурност ще бъдете щастливи в процеса и дори след него, но не за дълго. Когато се облечете и се разделите, вероятно ще се чувтвате по-некомфортно отпреди. Има и шанс да се срамувате, ако сте били инициатор на раздялата или, обратното, да почувствате, че сте били използвани. И едното, и другото със сигурност ще добавят емоции и размисли във вас.

Струва ли си да правите любов за последно?

Според д-р Ричмънд, разделите, които завършват с пълно разбирателство, „интимността може да бъде красив и логичен завършек на романа". В случай че и двамата партньори се споразумеят приятелски (звучи твърде добре, за да е възможно, но това наистина се случва), сексът на раздяла получава зелена светлина - такава хармония не може да бъде развалена от един прощален секс.

Близостта в стил „Искам да се върнеш" обаче си струва да се отхвърли. Осъзнаването на раздялата отнема време, а интимните опити да се удави болката от раздялата само ще задълбочат сърдечните рани. Всъчщност, ще се почувствате добре не от секса с бившия си, а от факта, че сте взели категоричното решение да се разделите и да продължите. Ако не искате да се лутате в едно „продължително сбогом”, затворете завинаги тази врата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA