Дошъл ли е моментът да поставим граници?

Димитър Андонов
Димитър Андонов 06 декември 2019

Едва ли има човек, който би искал да бъде ограничен. Факт е обаче, че е важно да поставим граници на личния си живот. И то на правилното място, за да можем да комуникираме с всички хора в нашето обкръжение, което невинаги е лесно, но е необходимо.

„Развиваме границите си от самото начало. С раждането си бебетата започват да изучават околната среда, а пораствайки, научават повече и за това къде свършва нашето лично пространство и започва това на човека до нас", споделя Карлийн МакМилан, психиатър  и основател на Brooklyn Minds Psychiatry. Понякога е доста трудно да разпознаем границите от ограниченията, защото животът на теория и животът на практика са две съвсем различни неща. Границите ни позволяват да съществуваме като индивиди, които имат взаимодействие с цялата социална среда. Те трябва да бъдат част от всяка една връзка, без значение дали става дума за такава в любовен, личен или професионален план.

ЗДРАВОСЛОВНИ И ТОКСИЧНИ ГРАНИЦИ
Оказва се, че можем да разделим границите на здравословни и токсични. Първите са почти задължителни и присъствието им в живота ни е от изключително значение. МакМилан казва, че здравословната граница е „моментът, в който всеки един човек разбере, че останалите имат собствени мисли и успява да задържи любопитството си, а не прави излишни предположения. Пример за „здравословна граница" е животът на човек, който иска да разкрие подробности от личния си живот пред своите родители и дори е склонен да потърси съвет от тях, но в крайна сметка прави изборите си самостоятелно и не се влияе от чуждите мнения и преценки. Пример за „токсична граница" е родител, който звъни на бившия/бившата приятел/ка на детето си, за да открие причината, поради която са взели решението да се разделят. Здравословните граници са гъвкави и отворени към дискусии. От нас зависи с кого и по какъв начин ще се уговорим, така, че да не се налага да има разочарование, отчуждение или някакво объркване.

СИТУАЦИЯТА СЪС СЕМЕЙСТВОТО
Всеки има нужда личното му пространство да бъде уважавано. Според МакМилан първата стъпка е да обясним дори на най-близките си хора, че понякога е необходимо да вземаме решения самостоятелно. Важно е да бъдем търпеливи и да сме готови да обясним на останалите, че техните разбирания може да се различават по нещо от нашите. „Ако кажеш на някой роднина, че не можеш да му заемеш пари, защото смяташ, че ще ги използва неправомерно, отстоявай позицията си и не позволявай на някого да ти казва какво и как да направиш", съветва друг специалист, включил се в проучването на тази тема.

ГРАНИЦИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ
Ако някой непрекъснато ни изпраща странни съобщения, негативни коментари или просто проявява някаква форма на агресия в социалните мрежи, не е редно да търпим случващото се. Разбира се, не съветваме да започнете скандал, но бихте могли да ограничите комуникацията си с въпросния човек. Когато говорим за социални медии, границите са доста размити, а в последно време все повече избледняват. Добре е да сме наясно с това още преди да дойде момента да натиснем бутона „Sign Up".

Основното разбиране по темата може да бъде изведено в принципа, че ако нещо или някой придава доза токсичност на живота ни, мястото му не е в него. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA