5 основни грешки в комуникацията, които допускаме често

Д-р Каръл Морган изтъква 5 комуникационни грешки, които вероятно всеки от нас допуска, дори и без да иска. Ако се опитаме да контролираме тези малки пречки, комуникацията би могла да стане много по-приятна.

19 март 2020

1. Прекъсване. Лош навик, който определено пречи. Повечето пъти прекъсването на събеседника се случва в желанието ни да споделим или допълним нашето мнение в разговора, но това може да почака. Старайте се да изслушвате и след това да се включвате в разговора. Д-р Морган смята, че прекъсването се тълкува като „аз съм по-важен от теб и моето мнение трябва да се чуе сега". Никой не иска да оставя такова впечатление у хората, нали?

101

2. Негативен или апатичен език на тялото. 90% от значението на съобщението се съдържа в езика на тялото. Контактът с очите е част от езика на тялото, но не изцяло. Какво мислите за стойката си? Навеждате се към другия човек или сте позиционирани по начин, който крещи: „Наистина не ме интересува какво казваш?" Какво ще кажете за наклона на главата си? Какво ще кажете колко близо или далеч седите от някого? Всички те изпращат ключови съобщения. Както се казва, действията говорят по-силно от думите.

00

3. Правенето на предположения преди да сте чули цялото съобщение. Вероятно сте обръщали очи пред хората, мислейки си: „О, аз дори не трябва да чувам останалото - вече знам какво ще кажат!". Не правете това. Не обичаме, когато хората правят предположения за това, което ние казваме, така че не го правете и на другите.

00

4. Не позволявайте на емоциите да контролират, това което казвате. Не позволявайте на емоциите ви да се настанят на шофьорското място. Охладете се, за да не съжалявате за казаното. След това, когато вашата логическа страна е започнала, седнете и се приближете към конфликта с разбиране и адекватност. Няма да съжалявате.

0

5. Прекаленото говорене за себе си. Доста неприятно, но понякога всеки го прави несъзнателно. Ако никога не питаме други хора какво се случва в живота им, тогава изглеждаме доста погълнати от себе си. Избягвайте да започвате всяко изречение с „аз". Обсъждайте темите, които интересуват събеседниците ви и споделяйте вашите мисли с тях.

Текст: Елина Марковска / @elinamarkovska

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA