Когато дойде моментът за ново начало

Има ли конкретен момент, в който да кажем "стоп"? Психолозите имат отговор на въпроса. При това такъв, който определено може да ви изненада.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 15 ноември 2020

Често се случва да погледнем няколко години назад и да се замислим какви сме били и какви сме сега. Живеем във време, в което имаме възможността, по-лесно от когато и да било преди, да сравняваме себе си с останалите. А когато го правим, го правим по всички възможни параграфи. Още по-често ни се случва да правим глупави или нелогични избори в стремежа си да бъдем по-добри хора – по-успешни, по-щастливи, по-интересни. Без значение дали става дума за любовта, кариерата или най-вече, самите нас…

57

Позволявам си да говоря в множествено число, защото съм повече от убеден, че всеки ще открие момент от живота си в тези редове. Новото начало може да се изрази в толкова много аспекти, че дори би било трудно да го опишем с едно понятие. Според проучване, проведено на територията на няколко университета в Щатите, решавайки да дадем нов старт на живота си, ние моментално ставаме по-склонни да се фокусираме върху бъдещето и настоящето, отколкото да се взираме в миналото. Когато погледнем грешките и провалите, които имаме зад гърба си, вече сме една стъпка напред в това да „защитим" имиджа си и да променим начина, по който останалите ни възприемат. Учените, провели изследването, дават за пример факта, че новото начало може да бъде рожден ден, който да е границата между невротичния 19-годишен, купонясващ непрекъснато тийнейджър и един 20-годишен зрял, по-отговорен и самостоятелен млад човек. Едва ли бихме могли да направим каквато и да била промяна буквално в рамките на ден, но малките стъпки са това, което има значение в извървяването на пътя.

57

За да избегнем прекалено патетичните отклонения, бързо се спираме на материал, публикуван наскоро в американското научно списание „Organizational Behavior and Human Decision Processes". Текстът разглежда подробно ефекта на „fresh start"-а върху нашата работоспособност. Авторът му извежда на показ идеята, че когато се почувстваме прекалено натоварени, изтощени и немотивирани да направим, каквото и да било, имаме нужда от свеж старт. От ново начало. Тук е редно да си зададем въпроса какво всъщност е новото начало. Може ли да бъде дълго планирано пътуване до Париж? Среща с хора, които обичаме, но за които рядко ни остава време? Ами ден, който просто да прекараме в правене на нищо? Новото начало може да бъде дори секунда, в която да решим, че е време за промяна.

Разбира се, понякога имаме нужда от вдъхновение да започнем да правим това, което наистина обичаме. „Когато съм сгрешила, научавам урока си и продължавам напред към следващите предизвикателства. Според мен, това изгражда живота на всеки един от нас. Да даваш всичко от себе си, докато се опитваш да бъдеш най-добрата възможна версия на самия теб." Казва го Джей Ло на страниците на биографичната си книга, така че нямаме право да спорим.

57

По темата обаче може да се говори много. Наистина много. Новото начало свързваме с понеделника, в който спираме въглехидратите и започваме интензивни тренировки. Със следващата връзка, в която ще дадем всичко от себе си до последно. Кога обаче наистина е дошъл моментът да натиснем restart бутона? Учените, работили по гореспоменатия материал за научното списание откриват, че хората се справят по-добре в професионален и личен план, когато са отпочинали, гледат напред, искат промяна и разполагат с нужното вдъхновение, за да я осъществят.

Погледнато от друга гледна точка, „нулирането" на всичко в живота ни може да окаже негативен ефект върху самите нас, особено когато предишните ни начинания са се увенчавали с голям успех, а настоящите са просто „задоволителни". Специалистите дават следния пример: всеки може да се похвали с постигнати отлични резултати след седмица, прекарана във фитнеса, но това далеч не означава, че не е възможно да се събудим в понеделник сутрин с абсолютна липса на мотивация. Това, че в даден момент не се чувстваме във върхова форма, е нещо съвсем нормално. Учените предупреждават да внимаваме кога точно сме склонни да се отдадем на power reset и съветват да помислим в последния ден на годината какво бихме искали да променим в себе си за следващата, но да не го правим на всяка цена, просто защото сме решили.

674

 И все пак… какво да направим? Изтрийте „историята" си. Не тази на браузъра, а тази в съзнанието. Не напълно, разбира се. Става дума за обратната връзка, за нещата, които трябва да променим в себе си. След като вече сме осъзнали предишните си провали и грешки, редно е да ги оставим там, където са се случили. Анализираме всичко внимателно и бързо натискаме бутона „Delete".

Изградете визията си. Вече е научно доказано, че постъпките ни в миналото може да повлияят на мотивацията ни в настоящето, дори в бъдещето. Изяснете приоритетите си, бъдете наясно с това, което искате да постигнете, хората, които искате да имате в живота си. Следете внимателно дали се движите в тази посока, а не се завъртате по спиралата обратно.

НАЧАЛО. С главни букви. Важно е да знаем кога е време да поставим точка и да продължим напред. Да оставим негативното, безразличното, еднообразното, всичко, което ни кара да се чувстваме по-малко пълноценни като хора. Оказва се, че 62.9% от хората са по-склонни да се справят успешно с дадена задача или да се чувстват по-удовлетворени от себе си, когато започнат на чисто. Без значение дали става дума за раздяла с човек, когото усещаме, че вече не е човекът за нас, или просто понеделник, в който имаме нужда от бягство от рутината.

57

Новото начало е промяната. Търсенето, желанието и необходимостта да бъдеш по-добра версия на самия себе си. През пролетта на 2005 година Джейн Фонда издава биографичната си книга „Животът ми дотук". Тя разделя разказите за живота си на 3 части от по 30 години и гордо заявява, че последната, третата, тази, която й предстои, ще бъде най-значимата и тази, с която хората ще я запомнят. Дали ще се справим с това, зависи от самите нас, но си струва да опитаме.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA