Как да общуваме с нарцис?

Няколко ценни съвета, които ще ни предпазят от набезите на тази така неприятна порода хора

Невена Дякова
Невена Дякова 04 декември 2020

Всеки от нас се е сблъсквал под една или друга форма с този вид общуване. Нарцисът със сигурност не е най-добрия събеседник, който може да имате, но никой не е в състояние да избира и контролира докрай обкръжението си…

Както би казал един древен хан, човек и добре да живее, в един момент от живота си влиза в конфронтация с нарцис.

Като всяка друга проблематична ситуация, в която може да изпаднете, и тази изисква мобилизиране на силите и спокойствие, с което да обмислите стратегическата си реакция. Защото такава със сигурност ще ви е необходима! Не си мислете, че може да надхитрите с лекота човек с нарцистична природа, нито пък да го победите в неговата собствена игра. Можете обаче да изберете как да реагирате спрямо класическите му манипулативни ходове, за да излезете с по-малко рани и поражения за психиката си. 

57

Не се чувствайте длъжни да се превръщате в публика за своя нарцистичен събеседник. Вярно е, че елементарното възпитание изисква да обърнем внимание на отсрещната страна, но не пречи да сложим граници, особено когато някой злоупотребява с времето ни. Не се страхувайте да кажете, че имате важен ангажимент, трябва да се върнете към извършване на текуща задача или друг аргумент, когато се опитате да прекъснете нестихващата тирада на човек, който е център на собствената си вселена.

Започнете с комплимент, нарцисите обичат да бъдат хвалени. Щипка емпатия, предшестваща реалното ви мнение по въпроса, изразено под формата на градивна критика, завършваща отново с позитивен комплимент и утвърждаване на отсрещната страна, ще ви спестят много главоболия в общуването с нарциса, който често възприема оценката/мнението на другите като обида и опит за уязвяване.

Бъдете дискретни и не споделяйте лична информация с хора с нарцистична природа, дори да са част от най-близкото ви обкръжение. Знанието на твърде интимни детайли от живота ви, може да се превърне в скрито оръжие, с което нарцисът да реагира спрямо вас, когато изпаднете в бъдеща конфликтна ситуация.

Приемете, че на този тип хора често не им пука за никого освен за тях самите - колкото и да е трудно, колкото и да вярвате в идеята, че никой не е само добър или лош. В природата на нарциса вие и околните винаги ще се намирате в периферията.

68

Не се оправдавайте за действията си спрямо нарциса. Един от основните похвати в поведението на този тип хора е да ви карат постоянно да се съмнявате в правотата на мнението и действията си.

Не приемайте всичко казано от нарциса за чиста монета. Този тип хора обикновено са добри лъжци, защото не изпитват угризения както всеки друг на тяхно място.

Не се изтъквайте пред нарцис. Дори да имате конкретен повод, който наистина заслужава внимание. Да покажете превъзходство пред човек, който вярва в собственото си първенство над останалите, е грешка, която ще ви навлече редица главоболия, а накрая ще ви остави с горчивото усещане, че всъщност нищо кой знае какво не сте постигнали.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA