А ти имаш ли "нунчи"?

Питаме за умението да се съсредоточаваме върху нещата, които ни свързват, а не върху тези, които ни разделят.

23 август 2021

Текст: Елка Влаховска Фотография: Profimedia, unsplash.com

Замисляли ли сте се защо приятелят ви инстинктивно умее да създаде комфорт при общуване с непознати? Или защо колега, който не е толкова работоспособен колкото вас, получава повишение? Какво ще кажете за начина, по който се опитвате да уловите погледа на заетия барман, но това невинаги ви се удава? Отговорът може да се крие в една дума: nunchi (нунчи).

Малцина от нас са чували за нея, но хората, които притежават това мистично качество, обикновено процъфтяват във всяка област от живота си. Нунчи е корейска дума, която в буквален превод означава „окомер". Но като датската „хюга" (уют) тя всъщност въплъщава много по-широк и по-нюансиран начин на мислене. Според авторката Юни Хонг в книгата й „Силата на нунчи - корейската тайна за щастието и успеха", тя може да бъде описана като „финото изкуство за усещане на мислите и чувствата на другите хора, за да се изгради доверие, хармония и връзка". Юни Хонг е корейско-американски културен експерт, журналист и автор на три книги. Тя самата се определя като „нунчи нинджа". След като се премества със семейството си от Чикаго в Корея на дванадесетгодишна възраст, на нея й се налага да преживее културен шок и бързо да се справи със ситуацията. Така тя скоростно усвоява нунчи и в рамките на година става най-добрата ученичка и председател на класа.

57

Юни Хонг казва, че нунчи е смесица от такт, проницателност и внимание към социалните ситуации, всичко обединено в инстинктивното разбиране как да разчетете сигналите, които хората дават, и как да реагирате. От векове това е водещ принцип в живота на Корея и родителите вярват, че предаването на нунчи на децата им е толкова важно, колкото и да ги научат да пресичат безопасно улицата. Това не е първата лайфстайл концепция от Изток, която се очаква да се настани трайно на Запад. Популярната философия на Мари Кондо например е вдъхновена от нейните японски корени. Докато Кондо предлага революция в управлението на домакинствата, като настоява да запазим само нещата, които „излъчват радост", нунчи обещава да преобрази всичко - от кариерата до личните взаимоотношения. Както обяснява Юни Хонг, това е въплъщение на уменията, необходими за ефективна комуникация на работното място и у дома. Според нея подобряването на вашето нунчи ще ви помогне да отворите врати, които до този момент дори не сте знаели, че съществуват.

57

ВДЪХНОВЕНИЕ ОТ КОНФУЦИЙ

Концепцията за нунчи присъства в корейската култура от хилядолетия и съвпада с въвеждането на учението на китайския философ Конфуций в страната преди около 2500 години. Основните принципи на конфуцианството са уважение към по-възрастните, третиране на другите с внимание при всякакви обстоятелства и поведение или изказване с повишено внимание да не обидиш или нараниш другия.

КАКВО Е „НУНЧИ" ПРЕЗ XXI ВЕК

Според експерти пристрастяването към социалните медии подкопава междуличностните отношения и прави общуването директно, понякога грубо, а в отделни случаи – дори невъзможно. В Корея се използва изразът: „да имаш или да нямаш нунчи". Човек с добро нунчи знае кога да говори и кога да прояви тактичност и да замълчи. Обратното е човек да има социално неприемливо поведение. Хората, за които се казва, че имат „бързо нунчи", са първите, които, като влязат в стаята, могат да забележат езика на тялото на другите и да разберат кой е тъжен или се чувства неудобно в тази среда. Те са и първите, които ще намерят интуитивно начин да хармонизират обстановката с добре подбрана дружелюбна дума или въпрос. Колкото повече човек се опитва да намери обща позиция, изградена върху нещо позитивно, толкова повече се подобряват отношенията. Нунчи се състои и в умението да се съсредоточим върху това, което ни свързва, а не върху това, което ни разделя.

57

КАК ДА ОВЛАДЕЕМ „НУНЧИ"

Страхотната новина е, че всеки може да открие дали има нунчи и да го култивира. Всичко, от което се нуждаем, са нашите очи и уши и готовност да започнем да разчитаме ситуациите, преди да говорим или да действаме. Джен Флетчър, консултант и експерт в южнокорейската култура, съветва да мислим за това „като екстремна форма на тактичност". Тя казва, че корейците са по-малко директни от нас и разчитат по-силно на невербалните сигнали, но че всеки може да научи нунчи. Това може да отнеме известно време, но в крайна сметка всички са щастливи и хармонията е запазена. Първата препоръка е да обърнем подобаващо внимание на човека, който ни говори. Установено е, че повечето хора не слушат внимателно и в същото време не обръщат внимание на неосъзнатите или полусъзнателните сигнали, които хората излъчват. Езикът на тялото е важен, като е добре човек да следи жестовете и изражението на лицето на събеседника си. Контактът очи в очи е добра идея, но в Корея твърде много контакт с очите може да изглежда конфронтационен, особено ако разговаряте с висшестоящ в йерархията. Отделянето на време за размисъл върху вашето нунчи - или неговата липса ще бъде от решаващо значение за неговото подобряване.

КАКВО Е „ЛОШО НУНЧИ"

Според Юни Хонг това е например да си гледате телефона, докато разговаряте с някого, нещо, което много хора напоследък правят. По този начин се създава неясна и напрегната ситуация. Друг пример за „лошо нунчи" е да правите коментари от типа на: „Аз не бих носила рокля като твоята", или да задавате неудобни въпроси от сорта на: „Все още ли не си намерил работа?", „Нали щеше да се омъжваш през септември?", „Как така се провали на изпита/интервюто?" Това са класически примери за лошо нунчи. Друг пример е да говорите гръмогласно за себе си, без да обръщате внимание дали някой всъщност се интересува. Отказът да пиете или да кажете, че не харесвате храната, която някой е поръчал, също се счита за много лошо нунчи. Кое е обаче най-лошото от всичко? Да критикувате някой в присъствието на други хора с изречения от типа на: „Ти не можеш да се справиш това" или „Толкова ли не можа да се досетиш, че това няма как да се получи?" Юни Хонг е убедена, че да унижаваш някого в обществена обстановка е най-лошото нунчи, което можеш да имаш. Пример за добро нунчи е, когато четете невербалните сигнали на човека отсреща и след това се съобразявате с посланието им. Това означава и също така да осигурите правилните сигнали със собствения си език на тялото. Ако някой ви се усмихва, усмихнете му се и вие. Ако някой ви разказва шега, а изражението на лицето ви остане каменно, това със сигурност ще го накара да се почувства обиден.

57

ПЪТ КЪМ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

Според западната психология понятието нунчи се доближава до термина „емоционална интелигентност". Това е нещо, което, ако не внимаваме, може да загубим, но всъщност е условието за личностен и социален успех. Хората, които се справят по-добре в живота, са тези, които са по-емоционално интелигентни и могат да приемат по-добре сигналите на околните. Не е чудно, че нунчи е една от думите, които най-често се използват от корейските работодатели. Ако те преценят, че човекът има добро нунчи, повишението е гарантирано, но ако нунчито му е лошо, макар и да е перфектен професионалист, той няма да се издигне в йерархията. Затова е добре да се култивира съзнателно умението да общуваме хармонично. В резултат хората биха искали да бъдат с нас повече, независимо дали осъзнават защо. Колегите се чувстват комфортно, а шефът би предпочел компанията на човек, който би казал точните неща в правилния момент или би могъл тактично да замълчи. Смята се, че нунчи е осъзнаването, което би могло да бъде полезно за хората във всеки аспект на живота им. Юни Хонг вярва, че всички сме добри в това да възприемаме емоциите на хората около нас, но просто трябва да открием тази способност в себе си. Известно като „корейската суперсила", нунчи е изкуството да „разчетеш" стаята, когато влезеш в нея, да разбереш какво мислят и чувстват хората в този момент и да използваш тази информация, за да получиш това, което искаш от ситуацията. Преведено на „западен" език като „самосъзнание" или „емоционална интелигентност", всеки може да бъде по-успешен в работата, любовта и живота си, като култивира своето нунчи.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA